Foto: TT

Nya prognosen: Uppåt 140.000 asylsökande kan komma

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets prognos för hur många asylsökande som kommer till Sverige under 2016 ger tre olika alternativ. Som mest kan Sverige räkna med 140.000 asylsökande i år, varav 27.000 då beräknas vara ensamkommande barn. I dag presenterar myndigheten årets första prognos för 2016.

Med orden ”stor osäkerhet” inleds rubriken på det pressmeddelande Migrationsverket skickade ut vid lunchtid rörande den asylprognos för 2016 man nu presenterar.

– Det går knappast att tala om en prognos längre, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Tre olika scenarier

Efter en höst med många politiska förändringar i Sverige och EU ger Migrationsverket tre olika alternativ till hur många flyktingar som kan tänkas komma till Sverige. Som huvudscenario räknar man med att antalet asylsökande blir 100.000 i år, men verket anger ett spann på 140.000 till 70.000.

Det högre scenariot, som i februariprognosen kallas för beräkningsalternativ A, gör alltså gällande att 140.000 asylsökande kommer under 2016. 27.000 av dessa är isåfall ensamkommande barn. Om detta skriver Migrationsverket följande i sitt pressmeddelande:

”Det bygger på att Turkiets, EU:s och dess medlemsländers kontrollåtgärder är effektiva till en början, men sedan snabbt avtar i effektivitet.”

Men både när det gäller asylsökande generellt och asylsökande barn måste Sverige hålla nere antalet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

– Sverige klarar inte de högre alternativen. Vi måste styra ned antalet mot 70.000 asylsökande, och gärna färre. Om vi märker att det drar iväg måste vi vidta åtgärder, säger han till SVT Nyheter.

Nästa vecka kommer han att återkomma med förslag om hur detta ska formuleras inför framtiden.

Mycket osäkert även förra gången

I den förra prognosen, från den 22 oktober, trodde Migrationsverket på ett huvudscenario med 135.000 asylsökande under 2016, varav 24.000 ensamkommande barn. Myndigheten reserverade sig då för att bedömningarna var mycket osäkra och angav ett spann på antalet asylsökande på mellan 100.000 och 170.000.

Migrationsverket räknar med något högre kostnader för flyktingmottagningen i år i den nya prognosen jämfört med prognosen i oktober. Kostnaderna för ersättningar till kommuner och landsting, samt boende bedöms bli knappt 41 miljarder kronor.

Denna kostnadsberäkning för 2016 bygger på antagandet att 100.000 söker asyl i år. Om antalet asylsökande hamnar på 140 000 bedöms kostnaden bli drygt 43 miljarder kronor.

Till detta kommer Migrationsverkets förvaltningsanslag som ligger på runt sex miljarder kronor.

Ökade kostnader för ensamkommande

Kostnaderna för ensamkommande barn beräknas under 2016 bli 29,5 miljarder kronor, vilket är knappt två miljarder kronor mer än tidigare beräknat.

Det är kostnader som uppstår både under och efter asylprocessen, och ingår därför delvis i de runt 41 miljarder kronorna som ersättningar och boende för alla asylsökande beräknas kosta 2016.

Har avfärdats som värdelösa

Den stora osäkerheten fick inrikesminister Anders Ygeman (S) att tidigare i veckan gå ut och avfärda prognoserna som värdelösa.

Han pekade då, precis som Migrationsverket nu gör i sin februariprognos, på flera osäkra faktorer – till exempel att man måste veta vilket resultat EU-samarbetet med Turkiet ger, hur EU klarar sin yttre gräns i Grekland och om EU:s omfördelning av flyktingar kommer på plats.

– Om bara ett av de här antagandena faller, förändras grunden för prognosen, säger Ygeman.

I prognosen i oktober räknade myndigheten med 160.000 asylsökande under 2015. Det blev 163.000. Ygeman konstaterar dock att den prognosen närmast skrevs i efterhand när den stora flyktingströmmen till Sverige redan var ett faktum.

Högsta alternativet: 140.000 asylsökande, varav 27 000 ensamkommande barn.

Mellanalternativet: 100.00 asylsökande, varav 18.000 ensamkommande barn

Lägsta alternativet: 70.000 asylsökande, varav 12.000 ensamkommande barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer