Foto: TT

Nya regler ska ge mer griskött – men kultingarna tas tidigare från grismamman

Uppdaterad
Publicerad

De nya, av forskare kritiserade, reglerna för svenskt djurskydd trädde i kraft för en vecka sen och berör bland annat grisar.

För en vecka sen trädde nya regler i kraft för svenskt djurskydd. Reglerna ska ge mer griskött men får stark kritik – bland annat för att kultingarna ska tas ifrån grismamman tidigare.

Många forskare menar att produktionskravet nu får gå före djurens välmående, när griskultingar kan avvänjas från att dia redan vid 21 dagars ålder, istället för 28 dagar som tidigare.

Jordbruksverket, som fattat beslutet, får hård kritik för att de inte lyssnat på remissinstanserna. Svenska lantbruksuniversitets experter har varnat för sjukdomsrisken och för att antibiotikaanvändningen bland kultingar kan öka vid en tidigare avvänjning.

Smågrisarna kan också få ett mer aggressivt beteende med bitande som följd.

Jordbruksverkets svar: Smågrisarna får extra omsorg

Det nya reglerna innebär att Sverige numera tillämpar samma korta tid för kultingar att dia som övriga EU-länder.

– Jämfört med dagens regler innebär de nya bland annat att krav ställs på att smågrisarna ska ges extra omsorg och hälsoövervakas av djurhälsoveterinär. De grisbönder som uppfyller kraven får möjlighet att avvänja smågrisarna omgångsvis där minst 90 procent av smågrisarna är 26 dagar gamla eller äldre och ingen gris är yngre än 21 dagar, säger djurskyddshandläggaren Gunnar Palmqvist på Jordbruksverket.

Fakta: Nya djurskyddsregler 1 december 2017

Reglerna gäller nötkreatur, gris, får, get, fjäderfä och kanin.

Reglerna för grisuppfödning ändras:

Bland annat ska det bli möjligt att under särskilda villkor, och med veterinärt överinseende, få vänja av smågrisar tidigare. Den svenska grisuppfödningen har under de senaste decennierna utvecklats påtagligt och vi ser nu att det finns goda skäl att även utveckla föreskrifterna. Syftet är att förbättra lönsamheten och stärka svensk livsmedelsproduktion.

Särskilda regler för slaktkycklingarnas föräldrar:

Ett särskilt kapitel införs för föräldradjuren till slaktkyckling för att bättre kunna anpassa reglerna till dessa djurs behov. Det införs även vissa förändringar i kraven om dagsljus och sittpinnar för dessa djur. Sittpinnar har i vissa fall orsakat dessa föräldradjur skador och därför görs det nu möjligt att istället för, eller i kombination med, sittpinnar använda en upphöjd sittyta.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.