Regeringen ändrar inresereglerna så att tävlande i e-sport behandlas lika som andra idrottsutövare. Därmed skulle höstens turnering i spelet Counterstrike kunna hållas i Stockholm som planerat. (Bilden från en DOTA-turnering i Seattle 2017). Foto: Alan Berner, AP/TT arkiv

Nya regler ska rädda e-sportevenemang i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot att svenska bestämmelser försvårar för internationella e-sportarrangemang. Men nu kommer regeringen med nya regler. Kanske kan det rädda höstens stora Counter-Strike-turnering i Stockholm som annars står under hot att ställas in.

I torsdags fick svenska e-sportförbundet besked från justitiedepartementet om ett förslag som nu är ute på remiss. Det handlar om att internationella e-sportare som kommer till Sverige ska behandlas på samma sätt som traditionella idrottare när det gäller visum. Ordföranden i svenska e-sportförbundet, Sammi Kaidi, tycker att det är ett steg i rätt riktning.

– Det är positivt att politiken engagerar sig för e-sporten, säger han till SVT. Vi befinner oss ofta i ett slags vakuum mellan idrott och kultur, vilket gör det svårt för oss.

Coronapandemin

Tidigare i år gjorde de svenska inresereglerna att en stor tävling i DOTA, som skulle ägt rum i Sverige i juli, i stället flyttades till Rumänien och regeringen fick mycket kritik från e-sportkretsar.

Möte med minister

För en dryg vecka sedan kallade kulturminister Amanda Lind till möte med både svenska och internationella e-sportorganisationer, och nu har regeringen alltså tagit fram en ny förordning som gör det lättare för utländska e-sportare att komma hit och tävla.

Det ökar hoppet om att kunna rädda en annan internationell tävling som är planerad i Stockholm i höst. Det handlar om en turnering i CS:GO, Counter-Strike, som också legat i riskzonen för att ställas in på grund av de svenska inresereglerna. Arrangören har ännu inte gett något besked i frågan.

Regeringens förslag är ute på remiss till 6 augusti och föreslås träda i kraft 23 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet