Regeringen vill stoppa studiemedlet för utbildningar utomlands som bara män för söka. Foto: TT

Nya regler ska stoppa fusk med studiemedel för utlandsstudier

Uppdaterad
Publicerad

Från sommaren 2018 blir det stopp för att kunna ta ut stora engångssummor från CSN för studier utomlands. Och alla utbildningar ska inte heller ge rätt till studiemedel. Det föreslår regeringen inom kort. Anledningen till förslaget är att bidragsbrotten ökat kraftigt under de två senaste åren.

– Vi ska verkligen se till att studiemedel inte går till bidragsbrott och inte går till utbildningar som inte är okej, säger Anna Ekström (S) gymnasie- och kunskapslyftsminister till SVT Nyheter.

En ny rapport från CSN visar att brottsligheten med studiemedel för utlandsstudier ökat kraftigt sen 2015. Brotten har också enligt CSN blivit mer organiserade. 374 bidragsbrott har upptäckts, motsvarande 36 miljoner i felaktiga utbetalningar.

Nu vill regeringen skärpa reglerna och föreslår ett stopp för utbetalningar av stora engångsbelopp på upp till 344.000 kronor. Möjligheten till utbetalning av höga belopp infördes sommaren 2015.

– Det har visat sig att när den möjligheten infördes så har det tyvärr lett till ett ökat antal bidragsbrott och det vill vi inte ha i det svenska studiemedelssystemet.

Fuskas extra vid språkstudier

Enligt CSN så har ökningen av bidragsbrott varit extra tydlig när det gäller språkstudier utomlands. 60 procent av alla misstänkta bidragsbrott under de två senaste åren gäller språkstudier.

Regeringen vill också skärpa reglerna för vilka utbildningar utomlands som ska ge rätt till studiemedel.

– Vi vill nu stoppa att man kan plugga utomlands på utbildningar där det bara får plugga killar och flickor inte får studera, där vill vi stoppa möjligheten till studiemedel. Vi vill också stoppa möjligheten att ta studiemedel om man reser till områden där UD avråder från resor och på det viset minskar vi möjligheterna att man använder studiemedel till terrorresor, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Regeringen räknar med att de nya reglerna ska träda i kraft sommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.