Mikael Olausson, vattensäkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet, vill se omfattande åtgärder för att minska drunkningsolyckorna.

Dystra drunkningssiffror i sommarvärmen: ”Dags att ta krafttag”

Publicerad

Det har varit ett mörkt år för svensk drunkningsstatistik. Bara i juli miste 26 personer livet i drunkningsolyckor, vilket är 15 fler jämfört med samma period i fjol.

- Det är dags att ta ett krafttag så att det här inte återupprepas, säger Mikael Olausson, vattensäkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet.

Fram till juli har totalt 75 personer dött i drunkningsolyckor i Sverige. Det är en ökning med 21 personer jämfört med motsvarande period förra året och två från det totala antalet 2020, enligt Svenska livräddningssällskapets preliminära statistik.

– Så här kan vi inte ha det. Vi behöver öka informationen på friluftsbadet och förståelsen för drunkningsförloppet. Ingen ska underskatta händelseförloppet eller överskatta sin egen förmåga, säger Mikael Olausson, vattensäkerhetsansvarig på Svenska livräddningssällskapet.

Bara i juli miste 26 personer livet i drunkningsolyckor, varav 13 på kommunala friluftsbad. Tolv av olyckorna skedde i en insjö och sex i havet. Övriga inträffade i å, älv, pool, bassäng och damm.

– Vilken annan fritidsanläggning skulle det vara okej att folk omkom utan att man vidtog åtgärder för att motverka att det inträffar fler dödsolyckor? Det finns enkla och i sammanhanget kostnadseffektiva åtgärder för att relativt enkelt höja säkerheten på landets friluftsbad, säger Olausson.

Kräver åtgärder

Som en minsta åtgärd för att eliminera faror och reducera risker finns det enligt honom minst tre rimliga interventionsnivåer:

-  Information till besökaren, adekvat livräddningsutrustning och på flera friluftsbad är det absolut motiverat att bemanna med livräddare som har kunskap och förmåga att höja säkerheten genom främjande, förebyggande och avhjälpande åtgärder.

Antalet personer som dog i drunkningsolyckor i juli i år sticker inte nämnvärt ut från snittet för 2000-talet som notera 24 personer i medeltal. Den stora ökningen jämfört med samma månad i fjol – då totalt 11 personer miste livet – är däremot mer avvikande, påpekar Olausson.

-En förklaring till att drunkningsolyckorna blivit fler kan vara att vara sommarvärmen och att många hade semester på hemmaplan. Oavsett måste kommunerna ta tag i det här genom att kartlägga och analysera alla badplatser som de ansvar för.

Dyster trend

Senast den 25 juli rapporterade SVT Nyheter om en mörk helg där minst fem personer dött och flera personer förts till sjukhus på grund av drunkningsolyckor.

– Barn måste få lära sig att simma och vuxna måste fortsätta att simma. Att upprätthålla sin simkunnighet är oerhört viktigt, simkunnighet är en färskvara som behöver tränas regelbundet, men det kan tyvärr ha blivit lidande under pandemin när simhallarna varit stängda, säger Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.