Anna Kinberg Batra har nu nått samma bottennivåer som Bo Lundgren 2003. Foto: TT

Nya skräcksiffror: Lägsta M-stödet sedan 2003

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas tapp fortsätter, enligt en ny opinionsundersökning från Svenska Dagbladet och Sifo. Undersökningen visar också att SD har gått om M som största oppositionsparti.

I SvD/Sifo:s opinionsundersökning, där 12 022 personer har svarat på vad de skulle rösta på om det var val idag, ligger Moderaterna på en ny katastroflåg nivå: 15,9 procent.

Så låga siffror har inte noterats sedan 2003, då Bo Lundgren var partiledare. Moderaternas väljarstöd låg då på 15,5 procent.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Samtidigt seglar Sverigedemokraterna upp på 18 procent – och går därmed om Moderaterna som Sveriges största oppositionsparti.

– Det är inte all time high för SD som hade 19 procent i december 2015. Sakta men säkert börjar man också få med sig fler kvinnor som man tidigare hade svårt att nå. Nu har de stöd av över elva procent av kvinnorna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

LÄS MER: TIDSLINJE: Moderaterna – från valförlusten till opinionskrisen

Tapp går till C och SD

De två partiernas utveckling kan delvis förklaras med att en betydande del M-väljare har strömmat till Sverigedemokraterna. Tappet har även kommit Centerpartiet till gagn, som i opinionsundersökningen har ökat sitt väljarstöd med 1,2 procentenheter sedan den förra Sifoundersökningen, och idag ligger på 13,4 procent.

– Väljarna uppfattar Moderaterna som mer otydligt i många sakfrågor. Och partiets traditionellt starka frågor som ekonomin anses inte lika viktiga av väljarna. Man verkar fokusera på fel frågor, och det tidigare kuppförsöket mot Anna Kinberg Batra signalerar ju bristande entusiasm för henne, kommenterar Toivo Sjörén.

S och MP oförändrat

Inga stora förändringar kan noteras för Socialdemokraterna, som ligger på 29 procent, och Miljöpartiet, som i undersökningen balanserar precis på 4 procentsspärren. Både Kristdemokraterna, 2,9 procent, och Liberalerna, 6,2 procent, har ökat marginellt sedan förra undersökningen. Vänstepartiet tappar 0,1 procentenhet, och ligger nu på 7,7 procent.

Fakta: Så skulle svenskarna röstat idag

SvD/Sifos väljarbarometer har tillfrågat 12 022 personer, varav drygt 2000 personer har svarat i telefonintervjuer.

Såhär blev resultatet, jämfört med den tidigare undersökningen i maj inom parentes:

S: 29,2 (29,5)

V: 7,7 (7,8)

MP: 4,0 (3,7)

M: 15,9 (17,5)

C: 13,4 (12,6)

L: 6,2 (5,7)

KD: 2,9 (2,7)

SD: 18,0 (16,6)

Övriga: 2,8 (3,7)

Källa: Sifo/SvD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet