Foto: SVT

Vårdcentral i miniformat flyttar in på apoteket

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan man bli undersökt på apoteket och få recept utskrivet på plats. Tjänsten finns på två apotek i Stockholm är tänkt spridas över landet.

På ett apotek i Stockholm hyr ett vårdbolag in sig och erbjuder drop-in-undersökning vid lättare åkommor. Det kan röra sig om till exempel halsfluss, öroninflammation eller urinvägsinfektion. Besöket kostar 490 kronor.

-Vi vill förenkla tillgänglighet och öppettider för våra patienter. Kunden går till ett och samma ställe för att få vård och medicin, säger Ville Öhman vd på Laastari minutkliniker som har mottagning på ett av Kronans droghandels apotek.

På mottagningen undersöker en sjuksköterska patienterna och via videolänk skickas journaler och information till läkare som gör en medicinsk bedömning och skriver ut recept.

”Kan missa sjukdomar”

På Sveriges läkarförbund är man kritisk till den här typen av vård och anser att patientsäkerheten äventyras.

-Kvalitet inom vården är att man träffar en läkare. Men här missar man ju hela kontakten mellan läkare och patient eftersom kontakten sköts elektroniskt. Det finns risk att man missar allvarligare sjukdomar, säger Thomas Flodin på förbundets etik och ansvarsråd.

Läkarförbundet ser också en fara med att läkare på det här sättet kan lockas att skriva ut mer antibiotika. 

Kritiken tillbakavisas av Ville Öhman som hävdar att företaget noga följer nationella riktlinjer för patientsäkerhet.

-Vi har en egenutvecklad programvara som signalerar om en patient har symptom som faller utanför de åkommor som vi behandlar. I de fallen hänvisar vi patienterna till närmaste vårdcentral.

Sekretess

På Socialstyrelsen säger man att den här typen av verksamhet är godkänd så länge man följer nationella riktlinjer. Det är viktigt att journaler och all information är krypterad så att inte någon kan komma åt den sekretessbelagda informationen.

Förebilden kommer från  USA där den här typen av miniakuter funnits ett tag. Liknande verksamhet finns också i Finland.

I Stockholm finns två minivårdcentraler och snart öppnar fyra till. Målet är att sprida verksamheten över hela landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.