Här fångar hon familjens måndagskaos på bild

Publicerad

Bort med uppställda leende familjerbilder och in med stökiga bilder på gråtande barn. Dokumentär familjefotografering är en trend från USA och Kanada som börjat växa sig större även i Sverige.

Hemma hos familjen Lindahl är sönerna Axel, 3 år och Oscar 1,5 år mitt upp i förberedelserna för att gå till förskolan. Det är i den här miljön som en ny form av familjefotografering sker. Dokumentär familjefotografering är en trend som kommer från USA och Kanada och som nu även växer i Sverige.

– Alla prylarna som man har hemma kommer på sikt bli minnen från barnen. De kommer att minnas massor av saker genom de här prylarna, inte bara hur de såg ut, säger fotografen Minna Ridderstrolpe.

Fotohistorikern Eva Dahlman känner inte till trenden men är även hon inne på att vi söker det som är äkta i våra bilder.

– Kanske handlar det om en längtan efter det äkta, bort från det representiva och det hyllande på instagram, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer