Beata Jungselius forskar om sociala medier. Hanna Rosell med familj har haft fotografen Minna Ridderstolpe hemma hos sig. Foto: Privat/Minna Ridderstolpe

Nya trenden: Dokumentera familjelivet med hjälp av ett proffs

Uppdaterad
Publicerad

Trenden i sociala medier att visa upp ett tillrättalagt och perfekt liv är på väg bort. Nu kommer nya trenden – att låta vardagen synas. ”Dokumentärt familjefotografi” innebär att man låter en proffsfotograf komma in i hemmet och dokumentera när en familj ägnar sig åt vardagssysslor.

– Jag tänker att det är naturligt att den här motreaktionen kommer. Men även det här är ju på sätt och vis ett utvalt gestaltande, säger Beata Jungselius, som forskar om sociala medier.

Efter tillrättalagda matbilder och snygga selfies har vi tröttnat på det perfekta. Det tror åtminstone fotografen Minna Ridderstolpe som ägnar sig åt dokumentärt familjefotografi.

Tvåbarnsföräldern Hanna Rosell är en av dem som prövat att låta sin familj fotograferas under en helt vanlig dag – mitt i vardagslivet. 

– Efter en stund glömde vi bort att hon var där. Vi skulle fixa lunch och barnen behövde komma ut en stund innan vår dotter skulle på simskola, så vi var tvungna att vara som vanligt. Hon var fokuserad på sitt fotande så man kände inget krav på att vara social heller utan det kändes bra att låta hennes fokusera på sitt jobb och vi på det vanliga, som att få båda barnen att sitta vid bordet och äta, säger Hanna.

Förr diabildsvisning

Beata Jungselius forskar om sociala medier vid Göteborgs universitet. Hon säger att vi går mot en trend där vi vill dela med oss ännu mer av våra liv. Precis som man förr hade diabildsvisning för vänner hemma så använder man nu Instagram, men med dagens teknik är vi vana vid att bilderna är av högre kvalitet.

”Efter en stund glömde vi bort att hon var där”, säger Hanna Rosell. Foto: Minna Ridderstolpe

– Förr var vi vana att se snygga fotmodeller i tidningar. De var perfekta och sedan var det vi vanliga dödliga. Men nu exponeras vi för snygga bilder på ett helt annat sätt. Man tänker att en vanlig ful vardagsbild kanske inte är tillräcklig, utan att man strävar efter en vacker bild av vardagen, en bättre än man kan skapa själv.

Strävan efter att fånga det äkta och genuina var vad som fick Hanna Rosell och hennes familj att bestämma sig för att ha en tre timmar lång fotosession i sitt hem.

– Det hon lyckats med som jag tycker är svårt att få till annars är att jag kan se bilden och minnas hur stunden kändes. Efter en studiofotografering minns jag hur barnen såg ut. Men det är ju vardagen man vill minnas, tänker jag. Inte bara hur det såg ut när barnen badade i nån pool på semester, säger hon.

Att mer vardagliga bilder kommer fram är en naturlig motreaktion på den polerade yta vi ofta ser i sociala medier. Foto: Minna Ridderstolpe

Bara tekniken har förändrats

Nu när man kan dela med sig av privatlivets ögonblick direkt via sociala medier och nå många fler är det lätt att hävda att fler än någonsin tidigare är narcissister. Men enligt Beata Jungselius har egentligen ingenting förändrats – förutom tekniken.

– Vi har fler möjligheter att visa upp oss. Har man redan ett behov av det så använder man den nya tekniken för att dela med sig mer, men att vi skulle blivit mer narcisstiska av sociala medier tycker jag inte att man kan säga.

”Det är ju vardagen man vill minnas, tänker jag. Inte bara hur det såg ut när barnen badade i nån pool på semester.” Foto: Minna Ridderstolpe

Att mer vardagliga bilder kommer fram är en naturlig motreaktion på den polerade yta vi ofta ser i sociala medier. 

– Men man kan fundera på om inte det här att anlita ett proffs bidrar till ett gestaltande sig. Det blir ju också en skildring, vad man väljer att lyfta fram. Även om det är ett barn som tjurar och vägrar klä på sig i stället för ett uppklätt barn som ska på kalas, säger Beata Jungselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.