Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

”Hatet dödade Olof Palme”

Uppdaterad
Publicerad

Olof Palmes statssekreterare Ulf Dahlsten berättar efter många års tystnad om nya uppgifter som pekar mot Christer Pettersson.

Christer Pettersson var ”Bombmannen” Lars Tingströms torped, enligt uppgifter till Dahlsten som denne bedömer som trovärdiga. Tingström förde sitt Palmehat vidare till Pettersson, skriver Dahlsten på DN Debatt.

Pettersson ska bland annat ha besökt statsrådsberedningens lokaler några år före mordet för att förhöra sig om Palmes vanor, enligt andra uppgifter till Ulf Dahlsten.

”Hatet dödade honom”

Mordet är enligt Dahlstens uppfattning uppklarat, om än inte juridiskt. Enligt Dahlsten har flera personer hört av sig till honom och berättat att Christer Pettersson erkänt mordet för dem.

Även Lisbet Palmes starka utpekande talar för det, skriver han. Dahlsten tycker att det – 30 år efter mordet – är dags att Sverige tar till sig att dådet var inhemskt, och att gärningen var ”en yttersta konsekvens av det inhemskt producerade hat” som Pettersson ”och hans uppdragsgivare kommit att ta sig till”.

Mordet bör lära oss att inte låta det offentliga samtalet spåra ur, respektera andras rätt till åsikter och aldrig förfalla till ett språkbruk som föder hat, anser Dahlsten.

”Det är, enligt min mening, många som har anledning till eftertanke, inte minst ansvariga utgivare som upplät en del av sin mediemakt till hatets kolportörer”, hävdar Dahlsten.

”Trots sin starka empati blev Olof Palme utsatt för en av de värsta hatkampanjerna en svensk medborgare utsatts för och det var ytterst det hatet som dödade honom. Det är den obekväma sanningen”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.