Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen gör om bidraget för att minska klyftorna i skolan

Nya villkor för kritiserat skolbidrag

Publicerad

Kostnadsvillkoret i det statliga bidraget för en mer jämlik skola slopas. Det har regeringen och partierna bakom januariavtalet kommit fram till.
– Vi vill att pengarna ska komma till nytta i klassrummen, inte stanna i statskassan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Likvärdighetsbidraget är till för att minska klyftorna mellan skolor och kommuner. Men bidraget har kritiserats för att i själva verket kunna få motsatt effekt – och öka skillnaderna mellan kommunerna. Detta eftersom ett villkor för bidraget är att kommunerna inte själva gör neddragningar, vilket kan innebära att de bli återbetalningsskyldiga.

Vågar inte söka

– Jag har fått väldigt mycket signaler från kommunalråd om att man inte törs söka bidraget. De signalerna har jag fått både från små och från stora kommuner, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) och fortsätter:

– För att motverka det och se till att pengarna verkligen kommer till nytta så gör vi den här förändringen där det tuffa kostnadsvillkoret ersätts med ett tufft och tydligt krav på redovisning från kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer