Nyamko Sabuni: ”Tror inte svaret finns i hög arbetslöshet”

Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tror inte att den höga arbetslösheten är svaret till varför Sverige sticker ut i statistiken när det gäller gängvåld. Problemet tror hon ligger i den invandrande kriminaliteten.

– Vi har väldigt dålig bevakning på våra landsgränser. Med hög arbetslöshet och med dåliga skolresultat blir de här ungdomarna lätta att rekrytera, säger Sabuni i SVT:s Agenda.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att skolan tidigt ska ge stöd så att barn och unga genomför grundskolan och gymnasiet och att en hög arbetslöshet är orsaken till det ökande gängvåldet.

Nyamko Sabuni önskar att statsministern skulle vara mer konkret och menar att den organiserade kriminaliteten tar över de områden som är mest utsatta. De som misslyckas i skolan är de som ser upp till de kriminella gängen, enligt Sabuni.

– Vi måste vara väldigt konkreta med att vi måste lyfta skolresultaten i de områdena, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.