Annie Lööf (C) har störst förtroende bland väljarna, och Ulf Kristersson (M) har rusat upp på tredje plats på samma lista. Foto: TT

Nya Moderatledaren snabbklättrar i ny förtroendemätning

Uppdaterad
Publicerad

I Novus decembermätning av förtroendet för riksdagspartiernas partiledare hamnar Moderaternas Ulf Kristersson på tredje plats och klättrar därmed tre placeringar på förtroendelistan. Annie Lööf (C) petar ner Stefan Löfven (S) och toppar åter listan.

26 procent av de tillfrågade uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Ulf Kristersson, en ökning med fem procentenheter jämfört med oktobermätningen.

– Att Ulf Kristersson på så kort tid fått så starkt stöd tycker jag sticker ut. Och det tror jag är viktigt för Moderaterna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.

– Det finns forskning som visar att för Moderaterna har det stor betydelse att ha partiledare och ledande partiföreträdare som har ett starkt stöd i opinionen.

Lööf (C) i topp

Centerledaren Annie Lööf är den partiledare som har störst förtroende bland väljarna i decembermätningen med 33 procent. Därmed halkar statsminister Stefan Löfven (S), som får siffran 31 procent, ner till en andraplats.

Lägst förtroende bland partiledarna har forsatt de båda miljöpartistiska språkrören Gustav Fridolin (11%) och Isabella Lövin (9%).

– Det är lite oväntat att statsministern inte har starkare stöd. Det är ganska få som uttrycker att man har ett mycket starkt förtroende för Stefan Löfven, säger statsvetare Tommy Möller.

– Men framförallt så tycker jag också att det är anmärkningsvärt att de båda språkrören för Miljöpartiet ligger så oerhört lågt i den här mätningen.

Viktigt inför valåret

Hur stor betydelse har förtroendet för partiledarna i nästa års riksdagsval?

– Jag är övertygad om att det har en stor inverkan. Just genom att partiledarna är de centrala kanalerna och de som personifierar sitt parti utåt. Det är väldigt avgörande att man är skicklig på det och att man har förtroende, säger Tommy Möller.

FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Följande fråga ställdes:

Vilket förtroende har du för följande partiledare?

De partiledare som intervjupersonerna fick ta ställning till var samtliga riksdagspartiers partiledare.

Svarsalternativen i undersökningen var 'mycket stort förtroende', 'ganska stort förtroende', 'ganska litet förtroende', 'mycket litet förtroende', 'känner inte till personen' eller 'vet ej'.

När svaren redovisas har vi slagit ihop alternativen mycket/ganska stort förtroende.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1.027 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 30 november- 5 december 2017. Deltagarfrekvens i undersökningen var 57 procent.

Andelen som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiledarna. Förändring i procentenheter jämfört med oktobermätningen anges inom parantes.

Annie Lööf (C): 33% (-1)

Stefan Löfven (S): 31% (-4)

Ulf Kristersson (M): 26% (+5)

Jimmie Åkesson (SD): 23% (+1)

Jan Björklund (L): 20% (-3)

Jonas Sjöstedt (V): 20% (-3)

Ebba Bush Thor (KD): 16% (oförändrat)

Gustav Fridolin (MP): 11% (-1)

Isabella Lövin (MP): 9% (oförändrat)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel. 1.027 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades den 30 november-5 december. De intervjuade utgör ett riksrepresentativt urval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer