Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT-reporterns besvärliga inspelning i hagen. Foto: SVT

Nyfiken ko vill ha tv-tid – avbryter SVT:s reporter

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Karin Fagerlund rapporterar från en by i Nederländerna. Gång på gång blir hon avbruten – av en nyfiken ko som vill vara med i inslaget. 

– Ju längre jag höll på, desto mer nyfikna blev korna, säger Karin Fagerlund. 

Reporter Karin Fagerlund och fotograf Nicolai Zellmani gör en ståuppa i en kohage i byn Barneveld i Nederländerna. En nyfiken ko är sugen på att få tv-tid och blir snabbt närgången. 

– Ju längre jag höll på att försöka sätta ståuppan, desto mer nyfikna blev korna i hagen, säger Karin Fagerlund. 

I Nederländerna strider lantbrukarna mot regeringens planer på att minska kväveutsläppen från jordbruket. För mycket avföring och urin från boskap har lett till alarmerande höga nivåer av kväveutsläpp. SVT:s team ville till ett inslag om protesterna göra en ståuppa bland kor och kobajs. Men det visade sig bli svårare än väntat – och gick inte skitsnabbt att få till.

– En snäll lantbrukare följde med oss in i hagen och lät oss filma där. När man försöker sätta en ståuppa tänker man inte så mycket på vad som händer i bakgrunden, så jag blev överraskad när kon kom och nosade mig i ryggen. Det blev mer och mer bråttom att bli färdig, men korna var väldigt snälla, säger Karin Fagerlund. 

Någon rädsla för kor har hon aldrig haft, och inte heller fått efter händelsen. Och ett färdigt inslag blev det till slut.

– Kor är ju stora djur, men jättesnälla. Jag är uppvuxen med kor på somrarna på landet, så jag är rätt van, säger Karin Fagerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.