Över 28.000 personer har drabbats av med coronaviruset. Foto: EPA/TT

Nyfödd bebis smittad av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

En trettio timmar gammal bebis har blivit den yngsta hittills att drabbas av coronaviruset. Barnet föddes i kinesiska Wuhan som är epicentrum för den nya virusspridningen.

Den nyföddes mamman diagnostiserades med coronaviruset innan förlossningen den 2 februari, men det är oklart om sjukdomen förts över i livmodern eller efter födseln, enligt uppgifter till statliga medier i Kina som BBC hänvisar till.

Barnet är nu under observationen och tillståndet uppges vara stabilt.

Coronapandemin

– Det här är en påminnelse för oss att vara uppmärksamma på att överföringen av coronaviruset är möjlig från mor till barn, säger chefsläkaren Zeng Lingkong på neonatalavdelningen på Wuhans barnsjukhus till Reuters.

Få barn smittas

Hittills har över 28 000 personer smittats med coronaviruset och 563 personer har dött. Medianåldern för de insjuknade är mellan 49 och 56 år, enligt en rapport från Journal of the American Medical Association (JAMA), men bara en handfull av de drabbade är barn. Varför barn drabbas i lägre utsträckning än vuxna är inte känt men mönstret känns igen från de tidigare sars- och mersutbrotten.

Bland de fåtal barn som smittats finns även en sexmånaders bebis från Singapore och en åttaåring från Wuhan, som för närvarande befinner sig i Australien. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet