Nytt larm om tillståndet i Östersjön – Köttsuget fyller havet med gödsel

Uppdaterad
Publicerad

2007 enades miljöministrarna runt Östersjön om en plan för att rädda havet. Fyra år senare är läget betydligt allvarligare än väntat. -Det är skrämmande och sorgligt och gör mig förfärligt arg, säger Sveriges miljöminister Andreas Carlgren (C).

Det är filmaren och före detta SVT-reportern Folke Rydén som till tillsammans med SVT:s vetenskapsjournalist Ulrika Björkstén avslöjar de nya farorna mot Östersjön, som hotar att omintetgöra politikernas räddningsplaner för havet.

Det nya problemet är de jättelika djurfabriker som håller på att växa upp i länder som bland annat Polen, Ryssland och Vitryssland.

Gigantiska djurgårdar

Den ökande köttkonsumtionen de senaste 50 åren har krävt en industrialisering av jordbruket. Små gårdar försvinner och ersätts av enorma köttproducerande företag.

Det handlar om uppfödning i industriell skala. En gård i Ryssland har till exempel 5 miljoner värphöns. Planer finns också på att bygga en grisfarm med 400.000 djur.

Det innebär också gigantiska berg av avföring. Gårdarna producerar lika mycket som mindre städer.

Skillnaden är att gårdarna saknar reningsverk.

Skit rakt ut i havet

Gödsel, urin och döda kadaver dumpas rakt ut i den känsliga havsmiljön.

-Det är ett ganska okänt problem som har vuxit fram successivt under de senaste 20-30 åren. Jag tror inte att politikerna har insett hur pass stort och omfattande hotet är, säger Fredrik Wulff, professor i marin systemkologi vid Stockholms universitet.

Gris- och hönsgårdarna producerar massor av fosfor som leder till övergödningen av Östersjön och bidrar till den giftiga algblomningen.

Övergödningen tillsammans med det allt tunnare ozonskiktet gynnar den giftiga cyanobakterien Nodularia spumigena, som även kallas för mördaralg.

”Fosfor boven i dramat”

Den gynnas av lite kväve i vattnet, men tillräckligt mycket fosfor.

Malin Mohlin, forskare i marin ekologi, menar att om kvoten mellan kväve och fosfor förändras så att det blir mer kväve kvar i vatten, så kan cyanobakterierna försvinna.

-Fosfor är boven i dramat. Sedan flera hundra år tillbaka ligger det stora mängder fosfor på Östersjöns botten. Det är arvet efter jordbruksutsläpp, industrialiseringen och utdikningar av naturliga våtmarker, säger Mohlin.

Anders Eliasson

anders.eliasson@svt.se

Fakta/Östersjön

Sedan 1940-talet har tillförseln av näringsämnena

kväve och fosfor flerfaldigats och bidragit till övergödning.

Havsområdet drabbas ofta ofta av syrebrist och stora delar av Östersjöns djupområden blir därför otjänliga som livsmiljöer för högre organismer. Djurlivet flyr eller dör och det syrefria djupvattnet gör att torskens ägg dör.

Cyanobakterier och blågrönalger gillar samma väder som vi. Sommar och varmt, soligt och lugnt. Om det dessutom finns gott om fosfor i vattenmassan så massförökar de sig, blommar och

och gör vattnet grumligt och omöjligt att bada i.

Källa: Havsmiljöinstitutet/Focus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.