Nytt parti med muslimer i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt parti som vänder sig till Sveriges muslimer håller på att ta form. Partiet Nyans vill bland annat att muslimer ska betraktas som en särskild minoritet, på samma sätt som exempelvis judar och samer.

Nyans bildades i Göteborg i höstas och SVT var med när partiet höll informationsmöte i Kista i västra Stockholm.

– Sveriges muslimer upplever dagligen både fysiska och verbala personangrepp av rasistisk karaktär, säger ordförande Mikail Yüksel.

Partiet vill att så kallad islamofobi ska få en särskild brottsklassificering och ogillar debatten om att förbjuda slöjor i skolan.

– Det är inte slöjan som ska bekämpas, det är förtrycket. Samtidigt har föräldrarna rätt att uppfostra sina barn utifrån deras kultur och religion, säger han.

Inför förra valet stod Mikail Yüksel högt upp på riksdagslistan för Centerpartiet. Men han tvingades bort efter att ha anklagats för att ha dolt sitt samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Yüksel själv säger att han var öppen med att han erbjudits, men tackat nej till att bilda en lokal organisation i Sverige.

– Jag tar avstånd från samtliga politiska partier i Turkiet. Jag träffar människor med olika politiska åsikter, men det betyder inte att jag delar deras åsikter, säger han.

Efterlyser konkretion i kritiken

Partiet är kritiskt mot att friskolan Vetenskapsskolan, numera Safirskolan i Göteborg, där det går många muslimska barn, har förlorat sitt tillstånd att bedriva undervisning. Säpo har bedömt att den tidigare ägaren som en säkerhetsrisk och Skolinspektionen menar att de nya ägarna inte tillräckligt tydligt kapat banden med den tidigare ägaren. Mikail Yüksel efterlyser mer konkretion i kritiken mot skolan.

Det har kommit ett 60-tal personer till informationsmötet. Hos de SVT talar med finns en önskan om en ny politik.

– I början av 90-talet var Carl Bildt och Ingvar Carlsson starka ledare. När Ny demokrati kom in i riksdagen fick de bara sitta där en mandatperiod. Nu växer de populistiska partierna på grund av att Moderaterna och Socialdemokraterna inte har starka ledare som kan hålla dem i schack, säger Kain Ahmed, som själv är medlem i Centerpartiet.

Tidigare försök att bilda partier för invandrare har alla misslyckats. Men det är inget som avskräcker Nyans.

– Vi vill komma in i riksdagen, vi vill komma in i olika kommunfullmäktige och bedriva politik, säger Mikail Yüksel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.