Hans Gustafson har gjort testet. Foto: SVT

Nytt prostatatest kan rädda 500 liv om året

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Karolinska institutet i Stockholm har tagit fram ett nytt test som ska hitta aggressiva prostatacancerformer snabbare och säkrare. Och det har redan räddat liv.

Runt 9.000 män diagnosticeras varje år med prostatacancer. Men hittills har metoden som används för att upptäcka cancerformen, PSA-testet, inte varit tillräckligt säkert. Testet missar hälften av de aggressiva cancertumörerna samtidigt som det indikerar även för tumörer som kanske inte behöver behandling, vilket leder att till tusentals onödiga vävnadprover tas varje år.

Men nu har allstå forskare på Karolinska Institutet utvecklat ett bättre test. För att göra det behövde man tusentals frivilliga män som lämnade blodprover och svarade på en enkät. Hans Gustafson var en av de närmare 60.000 män som lämnade blod.

– Jag kände mig frisk och tänkte egentligen inte delta, men övertalades av min familj. Därför var chocken stor när jag fick brevet att jag hade en förhöjd risk för prostatacancer, säger Hans Gustafson.

”Män har dragit sig för att testas”

Det visade sig vara en prostatacancer men som tack vare testet hade upptäckts i tid och kunde behandlas. Hans Gustafson är i dag friskförklarad, men måste fortsätta gå på kontroller.

– Jag känner mig enormt tacksam för att jag gjorde testet, och på ett sätt kan man säga att det räddade mitt liv, säger Hans Gustafson.

Han berättade om testet för sina kollegor på jobbet och flera av dem valde också att delta i undersökningen. Tre av dem visade sig ha tumörer i prostatan och får nu behandling.

Den drivande forskaren bakom det nya testet är Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Det är många män som har väntat på bättre metoder och man har dragit sig för att gå och testa sig. Men för fyra år sedan bestämde vi oss för att hitta ett nytt sätt, och det har vi gjort nu med Sthlm3-testet, säger Henrik Grönberg.

2.500 dör varje år

Sthlm3-testet är en utveckling av PSA-testet. Förutom att leta efter prostataspecifikt antigen (PSA) så söker man efter ytterligare fem proteinmarkörer. Dessutom tittar man på runt 200 olika genetiska markörer, samt låter testpersonen svara på enkät.

– Det nya testet hittar fler aggressiva prostatacancer, och minskar behovet att göra vävnadsprover, vilket besparar sjukvården pengar och minskar onödigt lidande för många män, säger Henrik Grönberg.

– Totalt så dör det närmare 2.500 män varje år i prostatacancer och med det nya testet skulle vi kunna minska antalet med cirka 25 procent, säger Henrik Grönberg.

Intresset för det nya testet är stort internationellt och resultatet av forskningen publiceras i den ansedda medicintidskriften Oncology Lancet.

– Det är flera länder som hört av sig och skulle vilja börja testa Sthlm3-testet på sin egen befolkning. I Sverige börjar vi använda den nya metoden i mars nästa år, säger Henrik Grönberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer