Det finns planer på en omorganisation av Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Foto: TT

Omorganisering av Arbetsförmedlingen planeras

Uppdaterad
Publicerad

Det kan snart bli ett nytt upplägg på Arbetsförmedlingen. Tanken är att myndigheten ska delas upp i en avdelning som fokuserar på arbetssökande och en på arbetsgivare.

I slutet av januari ska ledningen fatta beslut om den nya organisationen ska införas i juli nästa år, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Fackförbundet ST är kritiskt och tror att en omorganisation kan förvärra den redan ansträngda arbetssituationen.

– Det innebär ju att det blir en större belastning på personalen, det skapar oro, direkt man nämner ordet omorganisation så blir många medarbetare oroliga, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen, till Ekot.

”Större risk att inte göra det”

En av riskerna som Arbetsförmedlingen själva har identifierat med omorganisationen är just att arbetsmiljön försämras, men slutsatsen är ändå att det är nödvändligt att gå vidare med planerna.

– Vi har funderat mycket kring det här och tror att det är en större risk att inte göra de här förändringarna. Det kommer bli lite mer specialiserat och det välkomnas av väldigt många anställda, att kunna specialisera sig så att också arbetsbelastningen går ner, säger Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer