Lushunden Kottes nos är lössens värsta fiende

Lushunden är senaste vapnet mot vägglöss

Uppdaterad
Publicerad

Fyraårige jaktcockerspanieln Kotte är av Sveriges första lushundar. Med bara några sniff lyckas hans känsliga nos luska rätt på även den envisaste vägglus.

När vi träffar Kotte och hans förare söker de efter de olustiga krypen på ett hotell strax utanför Stockholm.

Allt går blixtsnabbt. Korridoren söks igenom på några sekunder, och Kotte markerar genom att sätta sig ner och njuta av luslukten från en kontakt. När husse kallar på honom  kommer han blixtsnabbt och får sin belöning – bästa leksaken.

– Vi har jobbat tillsammans i ett år nu och det senaste halvåret har Kotte fungerat helt som lushund. Hittills har vi utfört att 80-tal uppdrag, och träffsäkerheten ligger på över 95 procent, berättar Mattias.

Ett halvårs utbildning

Det tar ungefär att halvår att utbilda en lushund. Principen är densamma som vid utbildning av narkotika- eller bombhundar. Det är luktsinnet som stimuleras. Idag finns bara en handfull lushundar i Sverige, och eftersom genomsök ofta sker i miljöer med människor så används gärna raser som inte är så stora.

– Det är lätt att människor kanske blir lite osäkra om det kommer in en stor brukshund, förklarar Mattias .

19.000 lusangrepp per år

Lusproblemen har ökat dramatiskt i Sverige. 2006 hade Anticimex 1000 fall på ett år, idag ligger siffran på 19.000 Och företaget  söker hela tiden ny teknik i kampen mot lössen.

– Vi har tittat runt lite i världen och kommit fram till att hunden är det absolut effektivaste. En lushund kan lukta sig till en enda liten lusnymf bakom en vägg, berättar Håkan Kjellberg, teknisk chef vid Anticimex.

Han berättar att ett tidigt avslöjande av lusangrepp kan bespara den drabbade stort besvär.

– Är det så att lössen bara finns i en säng så isoleras den och hettas upp till lössen dör och resten av huset behöver inte göras något åt om hunden inte markerar. Så precisa kan aldrig våra tekniker bli, säger Kjellberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.