Nyutexaminerade män tjänar mer än kvinnor i akademiska yrken

Uppdaterad
Publicerad

I alla de största akademiska yrkena inom SACO tjänar män bättre än kvinnor. Det visar siffror från SCB som SVT har tagit fram.

– Dels beror det på diskriminering, säger Sara Andersson, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Trots att kvinnor presterar bättre än män på universitetet och tar examen i högre utsträckning så tjänar de sämre när de väl kommer ut på arbetsmarknaden. SVT har tittat på alla akademiska yrken inom fyra av de största fackförbunden inom SACO. I samtliga yrken så tjänar männen mer än kvinnorna under de första åren som nyutexaminerade.

Ingångslönerna bör ju vara de som är mest lika mellan könen, säger Sara Andersson.

Sverige möts: Jämställdheten

Nästan 7000 kr mer

Störst skillnad är det mellan män och kvinnor med ekonomutbildning, där männen tjänar i snitt nästan 7000 kronor mer i månaden än kvinnorna. Minst skillnad är det mellan de med en socionomutbildning, där männen tjänar nästan 200 kronor mer.

Det finns vissa civilingenjörsutbildningar där kvinnor tjänar mer än män som nyutexaminerade. Det handlar bland annat om kemi- och bioteknik, där kvinnorna i snitt får nästan 2500 kronor mer i månaden. Men totalt bland alla civilingenjörsutbildningar tjänar de nyutexaminerade männen mer.

Kan bero på diskriminering

Skillnaderna i lön kan bero på olika saker, till exempel att män och kvinnor väljer att jobba i olika sektorer. I privat sektor är lönerna ofta högre än i statlig eller kommunal. Men Sara Andersson på Jämställdhetsmyndigheten tror att det finns fler anledningar.

– Dels är diskriminering en orsak. Men det kan också bero på individuella egenskaper och att man vet att kvinnor jobbar deltid i mycket större utsträckning än män. Man förväntar sig att kvinnor kommer vara frånvarande mer än sin manliga kollega.

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (S) reagerade på SVT Nyheters uppgifter under tisdagen. På Twitter skriver hon:

”Bekymrande att löneskillnaderna mellan könen ökar bland nyexade akademiker. Regeringen har utsett en särskild utredare som ska ta fram förslag på skarpare sanktioner mot arbetsgivare som inte följer diskrimineringslagen. Uppenbart att utredningen behövs.”

Så har vi räknat

Underlaget för nyutexaminerades löner har vi hämtat från SCB:s arbetskraftsbarometer 2018.

Här finns siffror som visar vilken genomsnittlig månadslön nyutexaminerade (nyutexaminerade åren 2014-2016) hade år 2017.

Statistiken är uppdelad på utbildningar och kön, samt vilken sektor man arbetar i (stat, kommun eller privat).

Vi har viktat personernas lön efter hur många som arbetar i vilken sektor för att få en rättvisande medellön per utbildning och kön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Jämställdheten

Mer i ämnet