Kandidaten uppger att han nu avvecklar alla sina bolagsengagemang. Foto: Fredrik Sandberg/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Granskning: Nyvalde politikerns bolag ska betala 14 miljoner – hoppar av efter SVT:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

En sverigedemokratisk riksdagskandidat som i helgen fick en plats som ersättare i riksdagen hoppar nu av från sina uppdrag. Det sker efter att SVT ställt frågor om hans företagande – och om en skuld på 14 miljoner som hans bolag ska betala banken. För partiet kom uppgifterna som en överraskning.

Jim Lundgren (SD) driver en rad företag inom bland annat åkeri och fastigheter, varav flera genom åren fått revisorsanmärkningar för sena skattebetalningar och andra fel.

Ett av dem fick 2020 likviditetsproblem till följd av pandemin. Man fick flera betalningslättnader från sin bank, men problemen kvarstod och i februari 2021 meddelade banken att bolagets stora investeringslån skulle sägas upp.

Bolaget bad om anstånd för att ordna annan finansiering, men då banken i somras fortfarande inte fått pengarna trädde uppsägningen i kraft. ”Krediten är uppsagd i sin helhet till 2021-08-04 på grund av väsentligt dröjsmål med betalning” hette det när man tog ärendet till Kronofogden.

Kronofogden fick söka Lundgren flera gånger för att överlämna kravet. Genom sitt juridiska ombud motsatte han sig det också, och Kronofogden överlämnade ärendet till Göteborgs tingsrätt.

Hoppar av

Jim Lundgren vill inte medverka i en tv-intervju, men säger att man haft olika uppfattningar om lånet, och att det i praktiken aldrig fanns någon risk att pengarna inte skulle betalas tillbaka, då bolagets fastighet är mer värd än bankens krav.

I tingsrätten enades man i våras om en förlikning, som innebär att bolaget och Lundgren senast 30 september ska betala skulden på totalt över 14 miljoner.

Jim Lundgren uppger att han ska se till att miljonerna är betalda i tid, och att han nu också avvecklar alla sina bolagsengagemang.

Han har kandiderat till både riksdagen och kommunfullmäktige i Kungälv. I helgen stod det klart att han blir ersättare i riksdagen och han har också räknat med att ta plats i kommunfullmäktige.

Men nu väljer han alltså att avsäga sig uppdragen.

Greger Plannthin, ordförande för SD i Kungälv, säger att uppgifterna om bolagen kommer som en överraskning. Han säger att Lundgren borde berättat om dem tidigare och att han nu har förståelse för avhoppet.

SVT har tidigare uppmärksammat att riksdagskandidater från olika partier driver bolag som fått allvarliga anmärkningar, och efter SVT:s frågor meddelade Mattias Johansson (C) i Uddevalla att han skulle lämna sina uppdrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter listar tre fel i riksdagskandidaternas bolag. Foto: Christine Olsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet
Kandidaten uppger att han nu avvecklar alla sina bolagsengagemang. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kungälvs kommun. Foto: SVT
Jim Lundgren har under lång tid motsatt sig bankens miljonkrav. Foto: Skärmdump/Sverigedemokraterna i Kungälv