Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson. Foto: Scanpix

ÖB granskas för brott mot Sveriges säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavaren (ÖB) Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga. Detta diskuterar nu Åklagarkammaren för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen.

Överbefälhavare Sverker Göranson berättade nyligen i en intervju att Sverige bara kan försvara sig själv i en vecka. Ett uttalandet som kallats för en ”politisk bomb.”

–Det är en ganska anmärkningsvärd uppgift. Har man ett försvar så har man ju det för att skydda sig mot eventuella fiender och då kan man ju fråga sig om man samtidigt kan berätta hur god försvarsberedskapen är, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand till SVT.

För att få svar på frågan om ÖB röjt en försvarshemlighet har chefsåklagaren därför kontaktat Säpo.

–Jag har bett säkerhetspolisen att titta på det här och se om det här är något eller inte. Jag hoppas att jag får någon typ av redovisning från Säpo i nästa vecka, säger Lindstrand.

”ÖB främste experten”

Tomas Lindstrand har under fredagen fått beskedet att JK inte kommer att titta närmare på Sverker Göransons uttalande som ett tryckfrihetsärende. Och därmed är bollen tillbaka hos åklagaren.

– Min grundinställning är naturligtvis att överbefälhavaren är den främsta experten på vad som är försvarshemligt och inte, så det troligaste är att det är helt okej att säga på det här sättet, säger Lindstrand.

Chefsåklagaren lyfter fram att det är hans skyldighet som åklagare att reagera om han ser någonting som kan vara ett brott.

– Jag kan inte slå mig till ro och bara säg att ”det är säkert ingenting.”

Kan vara brott mot rikets säkerhet

Dagens Nyheter skriver att Lindstrand inte vill säga vilket brott det kan vara fråga om men att det handlar om brottsbalkens 19:e kapitel som rör brott mot rikets säkerhet.

ÖB har i en tidigare intervju med DN sagt att vem som helst med militära kunskaper kan bedöma försvarets uthållighet med hjälp av öppna källor. Något som Försvarsmakten  i dag vidhåller.

Uppgifter som inte omfattas av sekretess

– ÖB menar att det han sagt och beskrivit är något som vem somhelst med militära kunskaper kan göra utifrån öppna källor och att sekretessbrottdärför inte kan stämma. Sådana saker som omfattas av sekretess, som enskildaförbands styrkor och svagheter eller hur Försvarsmakten bedriver operationer,är inte något som ÖB kommenterat, säger Erik Lagersten, Försvarsmaktens informationsdirektör till SVT.

Han säger också att Försvarsmakten inte har någon annan uppfattning om uthålligheten än vad ÖB har och att uttalandet inte är en värdering eller kvalitetsbedömning av försvaret. 

– ÖB har sagt att det är en rimlig ambitionsnivå i förhållande till nuvarande omvärld men attomvärlden är osäker och att man noggrant måste analysera det framöver. Det äringet utspel från ÖB:s sida utan ett redovisande av fakta om hurförsvarsmakten ser ut i dag, säger Erik Lagersten.

ÖB är fortsatt sjukskriven till den 3 februari. 

ÖB till SVT: Jag vill ha debatt

–Jag vill att vi ska ha en konstruktiv dialog och debatt kring hur omvärldsläget ser ut, vilka krav det ställer på oss och därmed vilka krav vi måste ställa på vår försvarsmakt, sade överbefälhavare Sverker Göranson i en SVT-intervju på Folk och Försvar i Sälen i mitten av januari.

–Det är min roll och mitt ansvar att göra de bedömningar och underlag som regeringen och riksdagen kan fatta beslut utifrån, sade ÖB i intervjun.

Fakta: ÖB:s uttalande

Så sade ÖB till Svenska Dagbladet i en intervju som publicerades den 30 december förra året:

”Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand.”

”...våra resurser (är) nedkörda på sådant sätt att motståndskraften inte är så stor längre.”

”Normalbilden har förändrats jämfört med för tio år sedan. Det övas betydligt mer från rysk sida i Östersjön och Norska havet. Det är allt större, allt mer komplexa övningar. De är på väg uppåt i kvalitet i sin försvarsmakt.”

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.