Foto: Scanpix

Obama lämnar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama fortsatte i dag sitt officiella besök i Stockholm med att träffa kungaparet. Strax före klockan 11 steg han ombord på planet för att åka vidare till G20-mötet i S:t Petersburg.

Enligt TT:s reporter på plats inne på slottet var mötet med kungaparet kort, de möttes under lättsamma former och skakade hand inför kamerorna innan de försvann till prinsessan Sibyllas våning för samtal.

Efter drygt 20 minuter kom de ut igen, utbytte några artighetsfraser och tackade varandra, innan den samlade pressen fick lämna slottet. Ungefär ett 15-tal amerikanska journalister var på plats.

Barack Obama i Sverige 2013

– Det kan tänkas varit samtal om 375-årsjubiléet av Sveriges kolonier i USA och kanske också en hel del om klimatet, för det är ju ett av kungens specialområden, säger SVT:s Anders Lindqvist, som var på plats vid slottet.

Polisen varnar för fortsatta trafikproblem

Nu är det dags för Obama att flyga vidare till S:t Petersburg och G20:s toppmöte.

Miljöminister Lena Ek, ett av de statsråd som vinkar av presidenten vid flygplatsen, tycker att Obamas besök betyder väldigt mycket.

– Det visar vilket inflytande Sverige har som ett litet land. Som miljöminister så är jag naturligtvis väldigt glad över att miljö och klimat har varit ett av de främsta teman här, säger hon till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barack Obama i Sverige 2013

Mer i ämnet