Tomas Tobé, partisekreterare (M) och Mikael Odenberg (M) , fd försvarsminister Foto: SVT

Odenberg och Tobé om Moderaternas kris

Uppdaterad
Publicerad

– Det är inte min våta dröm att Moderaterna ska regera ihop med Socialdemokraterna, men de två största partierna har ett särskilt ansvar, säger förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) i Agenda. Det var öppen oenighet mellan honom och partisekreterare Tomas Tobé om vilka Moderaterna ska samarbeta med – och inte.

Mikael Odenberg menar att varken Alliansen eller en S-ledd regering mäktar med att ta de tuffa beslut som behövs efter nästa val – utan det behövs samarbete mellan S och M.

Efter moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel den 19 januari om att samarbeta med Sverigedemokraterna och fälla regeringens budget, har Moderaterna tappat stort i opinionsmätningarna. I Agenda den 22 januari utvecklade hon resonemanget och sade att ”det går inte att låtsas som om SD inte finns”.

”Det har varit en tuff vecka”

Väljarna verkar ogilla budskapet att döma av Moderaternas ras i opinionsmätningarna. M:s partisekreterare Tomas Tobé säger i Agenda att ”det har definitivt varit en tuff vecka” men att han är övertygad om att Moderaterna kan vända detta.

– Vi måste vara tydliga och söka folkets stöd för en ny alliansregering. Vi måste också tala om hur vi vill utveckla Sverige och ha en diskussion om samhällets utmaningar.

Tomas Tobé säger också att Moderaterna fortfarande vill fälla regeringen och lägga fram en alliansbudget.

”Meningslöst med alliansbudget nu”

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, föreslog nyligen att Moderaterna (och Alliansen) ska regera ihop med Socialdemokraterna och dumpa SD.

– All min parlamentariska erfarenhet säger mig att för att få en alliansregering krävs det nyval. Så länge de rödgröna är större är det inte möjligt för Alliansen att regera. Man är beroende av SD och om de lägger ner sina röster så förlorar Alliansen. Just nu är det inte möjligt med en alliansregering och då är det meningslöst att lägga fram en alliansbudget. Det vore inte ansvarsfullt, säger Mikael Odenberg.

”Det är hål i huvudet”

Han säger också till Tomas Tobé:

– Ni i Alliansen har medvetet loggat ut i två år, ställt er vid sidan om budgetprocessen. Ni har inte yrkat bifall till era egna budgetförslag utan ni har krävt att regeringen ska bli beroende av Vänsterpartiet i alla budgetfrågor – ni har medvetet styrt regeringspolitiken åt vänster och det är hål i huvudet.

Tomas Tobé däremot menar att den rödgröna regeringens politik är skadlig och att det därför är ansvarsfullt att stoppa den.

– De har gjort skattehöjningar på 40 miljarder och 20 miljarder till är på väg.

Vad gäller Anna Kinberg Batras förslag om samarbete med SD säger Tomas Tobé att han inte tycker att Alliansen ska regera ihop med SD.

– Men vi behöver ökat stöd för att få en handlingskraftig regering.

”Tungt ansvar på M och S”

Mikael Odenberg säger att hans utgångspunkt är vad hans parti ska göra snarare än med vem.

– Det vilar ett tungt ansvar på M och S som är de två största partierna. Vi står inför utmaningar som kräver tuffa beslut och varken en allians- eller S-regering mäktar med att ta tuffa beslut efter valet. Det handlar om skatter, bostäder, företagande, kriminalitet i förorterna – risken är stor att det inte går att ta svåra och viktiga beslut.

Odenberg säger också att SD:s politik är populistisk.

– Det är gåvor och utgifter åt alla håll och allt ska finansieras med minskad invandring.

Så huvudfienderna S och M ska regera ihop?

– Det är inte min våta dröm men de här partierna har ett särskilt ansvar. De är fångna i en gammal värld med två politiska block. Men det är inte den värld vi lever i nu. Den har tre block, säger Mikael Odenberg.

Tobé: Stefan Löfven ska bytas ut

Medan Tomas Tobé vidhåller att Stefan Löfven ska bytas ut.

– Hans regering för Sverige åt fel håll och det vore bättre med en Alliansregering. Det verkar som att Mikael Odenberg och jag är överens om att det finns stora samhällsproblem och att det behövs en diskussion om sakfrågor. Vi borde prata mer om det och mindre om att M ska regera med S, säger Tomas Tobé.

Till sist fick Mikael Odenberg även frågan från programledare Anna Hedenmo om han är intresserad av att efterträda Anna Kinberg Batra som Moderatledare.

– Jag har inga planer på att återgå till partipolitiken men om någon ringer efter valet och frågar om jag vill vara med i regeringen så kommer jag säkert att vara positiv...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet