Ödesdag för Telia Sonera

Uppdaterad
Publicerad

Nu offentliggörs resultatet av den granskning Telia beställt om den misstänkta mutaffären i Uzbekistan. SVT sänder live från presentationen.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade i september förra året att Telia Sonera ska ha betalat ut över 2,2 miljarder kronor i misstänkta mutor för en 3G-licens i Uzbekistan. Pengarna betalades ut till ett brevlådeföretag  i Gibraltar, kallat Takilant, med band till diktatorsdottern Gulnara Karimova.

Åklagare misstänker att Telia mutat en grupp kring Karimova i stället för att köpa de licenser med mera som krävs av de uzbekiska myndigheterna.

Telias munkavle tas av

Telia Sonera har hittills varit fåordiga om den påstådda mutaffären. I väntan på den brottsutredning som pågår har företaget beställt en egen utredning, hittills har man vägrat kommentera något tills utredningen är klar men i dag är det alltså dags. I dag presenterar Biörn Riese från advokatbyrån Mannheimer Swartling resultatet från granskningen.

Intresset för resultatet är stort – inte minst för att vd Lars Nyberg sagt att han ska avgå om det visar sig att mutbrott har begåtts.

Telias styrelse fick utredningen presenterad för sig under torsdagskvällen. Timo Peltola, vice ordförande för styrelsen, vill inte kommentera resultatet utan hänvisar till ordförande Anders Narvinger.

– Vi har kommit överens om att han tar alla frågor om utredningen, säger Peltola till TT.

Överåklagare Gunnar Stetler väntar sig att Rieses slutsats blir att brott misstänks när såväl tingsrätt som hovrätt har fått den uppfattningen.

– Jag utgår från att man kommer fram till att det finns substantiella misstankar om korruptionsbrott, säger han till SVT.

På morgonen kom även uppgifter om att Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger ska hålla en presskonferens i Stockholm klockan 12 i dag om utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet