Rebecka Hagman är initiativtagare till Co Grow. Foto: TT/Privat

Odla ätbart i grannens trädgård

Publicerad

För den som är odlingssugen men saknar trädgård finns det nu ett nytt sätt att kunna påta i jorden. Genom en förmedling på nätet kan den som vill odla få kontakt med villaägare, som gärna delar med sig av sin trädgård.

Auro Inge Ricking svänger vant in och parkerar sin cykel intill pallkrageodlingen som står i en villaträdgård i Älvsjö i Stockholm. Sedan förra sommaren har hon tillgång till en trädgård, trots att hon bor i lägenhet.

– Min 50-talsbalkong där hemma svämmar över av tomat, aubergine, chili och paprika, säger hon med ett leende.

Här i villaträdgården har hon tillgång till tre pallkragar, rabatter och hallonsnår. Hon odlar bland annat smulgubbar, svinmålla och grönkål. Husägaren har inte längre ork att ta hand om trädgården och är glad att Auro kommer då och då, men inför första mötet var Auro ändå lite nervös.

– Jag hade en bild av att människor som har en trädgård är väldigt revirtänkande och jag vill inte kliva över andra männsikors gränser. Men det räckte med att vi träffades en gång och pratade så försvann den känslan. Sedan dess kommer jag och går som jag vill, när jag vill och det är väldigt skönt, säger Auro Inge Ricking.

Trädgårdar från norr till söder

Allt började i området kring Älvsjö för cirka ett år sedan när initiativtagaren till gratistjänsten Co Grow, Rebecka Hagman, såg alla outnyttjade trädgårdar. Hon längtade egentligen själv efter att odla, men skapade istället förutsättningar för andra att göra det. Det började i liten skala, men i våras släpptes nättjänsten där vem som helst i Sverige kan skriva in att de har en trädgård eller önskar hitta en.

LÄS MER: Nytto-odling en av de stora trädgårdstrenderna i vår

– Vi har trädgårdar och odlare från Piteå i norr till Lund i söder och det har till och med dykt upp två trädgårdar i Finland. Jag vet inte hur det har gått till men det är fantastiskt kul, säger Rebecka Hagman, initiativtagare till Co Grow.

Intresse för hållbarhet

Den som odlar betalar ingen hyra för marken, för meningen är att inga pengar ska vara inblandade mellan parterna. Men större inköp som blir kvar i trädgården, som till exempel pallkragar eller stora växter, står ofta villaägaren för. De flesta som registrerat sin trädgård är äldre och de som vill odla är yngre.

– Det blir möten över generationsgränser och det är roligt. Det finns också ett intresse för delningsekonomiska lösningar där man tar vara på resurser på ett helt annat sätt och det finns intresse för miljö och hållbarhet. Det är flera som på något sätt vill bidra. Att kunna odla och bli mer självförsörjande är ett sätt, säger Rebecka Hagman.

LÄS MER: Trädgården het i staden

– Det är både ett sätt att få mat, men det är också rekreation, vila och avkoppling, säger Auro Inge Ricking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.