OECD har blandat ihop antalet utförda tester per vecka och dag för fyra länder, däribland Sverige. Foto: Johan Nilsson/Janerik Henriksson/TT

OECD ändrar i uppmärksammad rapport – hade räknat fel

Uppdaterad
Publicerad

Rapporten om OECD-ländernas coronahantering har fått stor uppmärksamhet. Men SVT kan visa att den innehåller felaktiga beräkningar – och nu ändrar OECD i rapporten.

– Vi har gjort misstag, säger Guillaume Dedet på organisationens hälsoavdelning.

Sverige pekas ut som sämst på att skriva ut patienter från IVA, hålla nere R-talet och på att minska smittspridningen. I helgen fick rapporten från OECD stor spridning i såväl Sverige som i andra länder.

Men OECD har gjort felaktiga beräkningar för flera länder när det kommer till antalet tester per 100 000 invånare.

Coronapandemin

Backar efter SVT:s frågor

OECD har blandat ihop antalet utförda tester per vecka och dag för fyra länder, däribland Sverige.

– Värdet var sju gånger för högt. Enligt dem låg vi nästan i topp när det gäller antal tester och det stämmer inte, säger Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet.

Efter att SVT ställt frågor till OECD om deras beräkningar så backar de. 

”Det är ett räknefel för Tyskland, Nederländerna, Spanien och Sverige. Vi kommer att uppdatera rapporten inom de närmsta dagarna”, skriver Guillaume Dedet på OECD.

– Det är skrämmande och häpnadsväckande att de släppt igenom dessa faktafel. Det visar på bristande insikt i covidepidemin, säger Anders Björkman.

Tegnell: Felaktiga slutsatser

Som tidigare rapporterats är även statsepidemiolog Anders Tegnell starkt kritisk till studien och lyfter fram att OECD främst sysslar med ekonomiska frågor. 

– De har sett det som ekonomiska siffror. De har inte förstått komplexiteten i dessa data, säger han.

Anders Tegnell är framför allt kritisk mot OECD:s slutsatser om att Sverige har haft stora problem att få ner R-talet, det vill säga hur många personer en sjuk person smittar i genomsnitt.

– Mätningen är gjord då Sverige ökade testningen väldigt mycket och ju fler man testar, desto fler fall hittar man – då blir det svårare att få ned R-talet, säger Anders Tegnell.

Huruvida de felaktiga beräkningarna påverkar övriga slutsatser i rapporten är oklart.

- Covidepidemin är mycket allvarlig och förtjänar bättre analyser och åsikter, säger professor Anders Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet