Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen Foto: SVT

”Ofattbart att Vattenfall satsar på det värsta”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill utöka sina brunkolsgruvor i Tyskland. Oförståeligt att företaget vill satsa på de värsta av alla fossila energislag, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

– För mig blir det helt ohållbart och oförståeligt att Vattenfall, ett svenskt bolag, går in och satsar på de värsta av alla fossila energislag. Det är ju mycket värre än olja och gas, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, och fortsätter:

– Vattenfall måste ställa om nu. De har gått in i en återvändsgränd och köpt på sig gamla kärn- och kolkraftverk, och går med stora förluster.

I en debatt i Aktuellt ställdes Axelsson mot Oskar Ahnfelt, ansvarig för samhällskontakter vid Vattenfall. Ahnfelt höll inte med om att bolaget fastnat i gamla spår.

– Vi är jättestora på förnybar energi, vi är en av de största i Europa. Vi satsar jättemycket på vindkraft, bland annat i Tyskland. Vi gör en omställning, och jag tror att vi är överens om att vi behöver en energiomställning, säger Oskar Ahnfelt.

– Tyska politiker har valt att fasa ut kärnkraften och då är kolkraften väldigt viktig just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer