Ulf Bjereld. Foto: ADAM IHSE / TT

”Offensivt besked med självförtroende”

Publicerad

Ulf Bjereld ser beskedet som en klar markör av att Löfven vill riva upp blockpolitiken.

Ulf Bjereld, aktiv socialdemokrat och statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, tolkar Löfvens besked i regeringsfrågan som att partiet vill ha maximal handlingsfrihet.

-Han vill inte på något sätt binda upp sina alternativ före valet utan han vill låta valutgången och väljarna avgöra vilken regering som ska bildas. Det är en offensiv linje från hans sida: han vill inte i förväg bestämma hur regeringsalternativen skulle kunna se ut, bortsett från Sverigedemokraterna.

Bjereld ser också beskedet som en klar markör av att Löfven vill riva upp blockpolitiken.

-Han har nog inte så stora illusioner om att Folkpartiet och Centerpartiet kommer att tycka att det är en jättebra idé att regera ihop med honom. Men han sträcker ut handen och utesluter inte: om de vill driva blockpolitik får de göra det. Löfven står ovanför eller utanför blockpolitiken. Så det är både ett offensivt besked och ett besked som utstrålar självförtroende.

Förutspår kritik från alliansen

Bjereld förutspår att beskedet kommer att kritiseras av alliansregeringen.

-Den kommer att hävda att han borde ge ett besked och inte hålla alla dörrar öppna och att väljarna i stället hamnar i osäkerhet om vad socialdemokratin skulle leda till för regeringsbildning. Det är den kritik han snart kommer att mötas av.

Bjereld bedömer däremot att regeringsfrågan inte är utslagsgivande för vilket parti väljarna kommer att rösta på.

-Jag tror alltså inte att beskedet kommer att påverka väljaropinionen något nämnvärt. Det Stefan Löfven på sikt vinner med detta är att han går in i valrörelsen 2014 utan att ha behövt bestämma sig för något alternativ. De som inte gillar Miljöpartiet och Vänsterpartiet, behöver inte känna sig oroliga för att han lovat att regera med dem. Han skrämmer inte bort några väljare med detta. Däremot riskerar han att de som gillar Vänsterpartiet inte heller kan vara säkra på att V kommer in i regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet