Offentliga försäkringar täcker allt mindre

Uppdaterad
Publicerad

De offentliga försäkringarna täcker en allt mindre andel av inkomstbortfallet vid sjukdom, föräldraledighet eller arbetslöshet.

Därför har kompletterande privata eller kollektivavtalade försäkringar fått allt större ekonomisk betydelse, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Ett exempel är sjukförsäkringen, där andelen som har en inkomst som överstiger takbeloppet ökat kraftigt.

År 1992 hade 14 procent av männen och 2 procent av kvinnorna i arbetsför ålder en inkomst som översteg taket. År 2010 var andelen nära hälften bland männen och en fjärdedel av kvinnorna.

Socialförsäkringsförmånerna har från 1992 till 2012 legat ganska stilla, med hänsyn till inflationen.

– Samtidigt har reallöneutvecklingen varit sådan att ett typhushåll med två heltidsarbetare i dag har ungefär 50 procent mer att röra sig med än för 20 år sedan. Så det är en ganska kraftig förändring av incitamenten mellan arbete och förmåner, säger Per Molander, generaldirektör på ISF.

I gapet har det uppstått avtalsförsäkringar. I och med att de blivit vanligare har man ”lämnat principen om att man ska ha en gemensam lika för alla-försäkring”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer