Ögonvittne på plats vid brandolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Delvin Arsan, bosatt i Sverige, befann sig i närheten av Soma hotell i staden Saluaymaniyya i norra Irak, när branden utbröt.

-Det var en väldigt skakig upplevelse. Jag satt åt middag med en svensk kompis och en kanadensare, då vi fick samtal om att en av deras kolleger hade hoppat ut från ett hotellfönster för att det brann, berättar hon.

Delvin Arsan vistas just nu i sitt gamla hemland Irak på grund av ett konsultarbete inom FN. Tillsammans med sina vänner skyndade hon sig till det brinnande hotellet.

Brandkåren räckte inte till

-Brandkåren försökte förgäves rädda folk som var fast inne i hotellet, säger Delvin Arsan.

Enligt uppgifter från nyhetsbyråerna tog det sju timmar för brandkåren att få kontroll över elden som utbröt vid 20:30 tiden på torsdagsskvällen.

-Brandkåren anlände sent, konstaterar Dalvin Arsan.När vi kom dit hade branden tagit fart i en timmes tid. Det var bara en brandkårsbil på plats och det var för lite personal. De försökte slå sönder fönsterglasen på hotellet, men de hade svårt att räcka till för ett femvåningshotell.

-Och det kom inte någon brandkårsförstärkning förrän efter en och en halv timme efter att branden startat, tillägger hon.

Misstänker fler döda

Delvin Arsan beskriver att det tog lång tid att få ut folk från hotellet och att många dött av röken och inte elden.

Hon tror inte att det var frågan om något terroristdåd.

-Nej, det var ingen explosion utan mer en vanlig brand. Dessutom var det känt att hotellet hade problem med sina elledningar, säger hon.

Den våldsamma branden har enligt officiella siffror hittills tagit omkring 30 liv. Bland de omkomna fanns 14 utlänningar av tolv olika nationaliteter.

-Vi var på sjukhuset och fick av polis och sjukvårdspersonal veta att siffran på antalet döda kommer att stiga. Här sägs det att det är 50-60 personer som omkommit, säger Delvin Arsan.

Inger Haupt

Johan Tollgerdt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.