Carina Hägg och Kent Härstedt är två av de politiker som nu kräver att Moderaterna ber om ursäkt. Foto: SVT/Montage

Inför Mandelas begravning: ”Be om ursäkt, Reinfeldt!”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande politiker kräver nu att Moderaterna ber om ursäkt för sin vägran att stödja ANC under åren innan apartheid-systemet upplöstes.

Vänsterpartiets Lars Ohly samt socialdemokraterna Carina Hägg och Kent Härstedt vill att Moderaterna ber om ursäkt för sitt agerande under åren som övriga svenska partier stödde ANC:s verksamhet i Sydafrika.

– De borde naturligtvist tala om att de gjort fel, säger Lars Ohly till SVT. Vi har begått fel, precis som andra partier gör. Vi i vänsterpartiet har varit tydliga med att vi har gjort fel i vår historia. Det är inte svårare än så. Be om ursäkt, Fredrik Reinfeldt!

– Nä, det tycker jag inte alls, säger Carl Bildt till SVT. Ensidiga svenska aktioner tror vi inte leder till så mycket. Vi tyckte att man skulle ha lite bredare kontakter, och det tror jag fortfarande är viktigt.

Aftonbladet samlar in namnunderskrifter

Aftonbladet driver just nu en kampanj för att samla in underskrifter från allmänheten i syfte att övertyga Fredrik Reinfeldt att be om ursäkt.

I mitten av 80-talet påbörjades en svensk handelsbojkott mot Sydafrika och man förbjöd investeringar i landet, samtidigt som Sverige levererade ett kraftigt ekonomiskt stöd till ANC. När andra beskrev ANC som en befrielserörelse mot apartheid ansåg Moderaterna att ANC var ”terrorister” enligt uttalanden från den tiden. Moderaterna var då det enda parti som konsekvent motsatte sig en handelsbojkott.

– ANC har själva varit tydliga med att utan det starka internationella trycket hade sannolikt apartheid-regimen kunnat vara kvar för en väldigt lång tid framöver, säger Lars Ohly.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet