Ohly in på förnyarnas spår

Uppdaterad
Publicerad

Länge stod Lars Ohly på traditionalisternas sida i kampen mot förnyarna i Vänsterpartiet. Nu har de flesta förnyarna lämnat eller tvingats lämna partiet. Då genomför Lars Ohly den politiska inriktning förnyarna kämpade för...

Hans inledningstal på kongressen var en vädjan till ombuden att bekräfta samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Budskapet var tydligt; Vänsterpartiet kan påverka samhällsutvecklingen, men då måste vi samarbeta.

Han varnade också för verklighetsfrånvända och allt för radikala beslut när han bad ombuden att också titta utanför kongresslokalen när de fattar sina beslut.

Få kritiker

Även om det finns kritik i partiet mot samarbetet är kritikerna sannolikt inte tillräckligt många för att äventyra samarbetet.

Partiledningen lär således inte ha några problem att få stöd för sin linje. Få vänsterpartister ser i dag något realistiskt alternativ till ett rödgrönt samarbete.

Paradoxalt nog har den här utvecklingen möjliggjorts genom förnyarnas uttåg ur partiet. Under Gudrun Schymans tid växte denna grupp, som ville ha ett brett samarbetsinriktat vänsterparti.

Men partiets traditionalister slog bakut och fraktionsbildningen splittrade Vänsterpartiet i flera år.

Tog över efter Schyman

När Gudrun Schyman tvingades avgå tog Lars Ohly över. Han ställde sig på traditionalisternas sida och förnyarna lämnade partiet, en efter en.

Samtidigt fortsatte Vänsterpartiets samarbete med den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Inåt endades partiet kring en tydlig inriktning, utåt samarbetade man med socialdemokraterna.

Men steget var ändå stort att gå in i ett formaliserat koalitionssamarbete. Detta underlättades dock av händelserna hösten 2008 när Lars Ohly var starkt kritisk till det samarbete som plötsligt annonserades mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Inget val

När Mona Sahlins planer sedan underkändes av hennes eget parti, som också ville ha med Vänsterpartiet, hade Lars Ohly i praktiken inget annat val än att hoppa på tåget.

Ett politiskt samarbetes inneboende dynamik har därefter gett ett allt djupare samarbete med allt fler långtgående uppgörelser. Tydligaste exemplet är den senaste ekonomiska uppgörelsen där Vänsterpartiet tvingats överge stora delar av sin skattepolitik.

Detta är förstås kontroversiellt i ett parti där många företrädare anser att det är viktigare att vara en samhällskritisk röst än att kompromissa för att få sitta med vid maktens köttgrytor.

Omöjligt backa bandet

Men när Vänsterpartiet nu håller sin kongress ställs den i praktiken inför fullbordat faktum. Att backa bandet nu är i praktiken omöjligt. Att avbryta samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är i dagsläget inte ett realitiskt alternativ.

Det vet en majoritet av ombuden, också många av dem som i grunden är tveksamma, och därför kommer Vänsterpartiets resa in i det rödgröna samarbetet att fortsätta.

Mats Knutson

inrikespolitiskt kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.