Ohly: Kritikerna bör lämna partiet

Publicerad

Vänsterledaren Lars Ohly gick till hårt angrepp mot vänsterpartiets interna kritiker när han öppnade partikongressen i Göteborg i dag. När Ohly uppmanade dessa kritiker att lämna partiet fick han applåder.

Enligt Ohly är det ”helt sant att det finns och har funnits en plan B för att varaktigt splittra partiet” och tillade: -Det finns de som vill skada vänsterpartiet och som vill oss illa.

Och den som lämnat partiet måste en- ligt Ohly ha ”ryggrad att lämna alla uppdrag”, med tydlig adress till bl.a. förra partiledaren Gudrun Schyman.

”Överträtt gränsen”
-När våra kongresser beskrivs som regisserade föreställningar eller när demokratiska val beskrivs som kuppartade då har man som partimedlem överträtt gränsen för vad som är anständigt inom ett politiskt parti, sade vänsterpartiets ledare.

-Det finns de som vill skada vänsterpartiet och som vill oss illa. Deras sätt att skada oss är att låtsas som om vänsterpartiet på något avgörande sätt ändrat inriktning och beskriva oss som ett parti utan trovärdighet, ansvar och realism, dundrade Ohly från talarstolen.

Plan B
I samband med den förra kongressen avslöjade den partiet närstående tidningen Flamman att kritikerna hade en hemlig plan B, som bland annat innebar att ett eget parti i partiet, en fraktion, skulle skapas.

Flera vänsterpartister har krävt hårdare tag mot kritikerna och varnat för att plan B håller på att fullföljas. Ohly har dock tidigare sagt att det handlar om ett fåtal och har uttalat sig mer försiktigt.

Kritikerna, de så kallade förnyarna, anser att partiet ska återvända till den politik som fördes under Schymans tid och anser att den nuvarande ledningen är för dogmatisk och kommunistisk.

Hårda motsättningar
Att motsättningarna är hårda märktes direkt. Redan när partistyrelsens verksamhetsberättelse skulle läggas till handlingarna drog debatten i gång.

Orsaken var att det i berättelsen står att plan B ”ofrånkomligt” måste ses som ett ”tecken på en hemlig fraktionsbildning”, vilket enligt partiets stadgar är ett mycket allvarligt brott. Två ledamöter, Lena Karlsson och Stig Henriksson, hade valt att i en reservation lägga fram en egen verksamhetsberättelse där plan B inte fanns med.

”Fienden inte i partiet”
Staffan Norberg tog upp att partiet sedan förra kongressen förlorat 200.000 väljare och 2.256 medlemmar och vände sig emot att det skylls på konspirationsteorier med plan B och på mediebilden.

Rose-Marie Jansson ville veta vad som är så farligt med plan B och kritiserade partistyrelsen för att förstärka mytbildning om konspirationer.

– Jag tycker att den är harmlös. Fienden finns inte i partiet, sade hon.

Men Kalle Larsson slog fast att när en grupp håller hemliga möten och ägnar sig åt fraktionsarbete så måste det tas upp och Mariette Rosenlöf tyckte att det är bra att ett antal medlemmar lämnat partiet.

Utan omröstning lades sedan verksamhetsberättelsen sedan till handlingarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer