Aktivister flyttar fokus till gruvor i norr

Publicerad

För en månad sedan blev det stora rubriker när miljöaktivister och polis drabbade samman i Ojnareskogen på Gotland. Aktivisternas mål att stoppa avverkningen uppnåddes. Träden står kvar – tills vidare. Aktionsgruppen blev ambulerande på kuppen.

Från skogen på Gotland har miljöaktivisterna nu flyttat till kalfjället vid foten av Kebnekaise i Västerbotten. Där förbereds nu aktioner och opinionsbildning mot planerad gruvdrift på markområden tillhörande två samebyar.

Målet är att i Kirunaområdet sätta käppar i hjulet för gruvbolagens expansion.

Budkavle

En som var med på Gotland och som nu slagit läger tillsammans med representanter från de aktuella samebyarna, heter Richard Hellgren.

Med sig från Gotland har han en budkavle:

–Vi vill nå ut med budskapet från Ojnareskogen och sprida det runt omkring i Sverige. Den här gången tillsammans med samer. Här finns en liknande situation med gruvpolitik och stor gruvexpansion. Sverige håller på att bli en råvarukoloni, säger han till SR P4 Västerbotten.

Avgörs i HD

Den gotländska aktionen fick stort medialt genomslag. Det slutade med att träden står kvar. Gömda strategiskt i skogen lyckades aktivisterna få stopp på motorsågar och skogsmaskiner.

Snabbt fick Högsta domstolen (HD) bollen och väntas ge besked om prövningstillstånd inom kort.

Regeringen kan om den vill avgöra saken dessförinnan genom en klassning av området som ett så kallat Natura 2000-område – ett tvingande EU-avtal, vilket skulle omöjliggöra all exploatering.  

Nationalpark

Ojnareskogen som också utgör täkt för kommunalt dricksvatten har även föreslagits bli  Nationalpark och uppfyller alla naturvärdeskriterier. 

Skogens öde engagerar långt fler än bara gotlänningar. Ett växande stöd på Facebook och även från ledande politiker gjorde att bolaget Nordkalk, med planer på ett kalkbrott på platsen, beslöt att tillsvidare avbryta all avverkning i väntan på beskedet från Högsta Domstolen.

Miljöaktivisternas belägring på Gotland födde idén om fler aktioner på naturkänsliga områden.

Beslut om utvinning och drift är fattade i demokratisk ordning. Är det rätt att gå emot och stoppa det?

–En stor del av demokrati anser jag är att upplysa allmänheten om vad som håller på att ske. Jag tror att många inte vet att Sverige håller på att bli en råvarukoloni. Under processernas gång har lagar ändrats i miljöbalken för att få igenom täkter, säger Daniel Heilborn som också finns på plats vid Kebnekaise.

Britt-Marie Barruk från Samiska Riksförbundet fanns bland de som samlades vid en manifestation på Rådhustorget i Umeå och välkomnade de uppresta aktivisterna.

–Jag tycker det är jättebra att de reser upp från Gotland och visar stöd för oss. Det exploateras överallt och renbetesmarker och flyttvägar förstörs. Det är bra att vi hjälps åt, säger Britt-Marie Barruk till Radio Västerbotten P4.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.