Foto: TT/SVT.

Ökad misstro för telefonförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som fler partier rört sig från att vilja reglera branschen mer så visar Konsumentverkets nya rapport att fler konsumenter är missnöjda. Det framgår bland annat att endast en procent ser det som positivt att bli kontaktade av telefonförsäljare som ringer från företag som de inte är kunder hos. 

I Konsumentverkets nya rapport så kan vi se att andelen som är missnöjda av sitt köp av produkt eller tjänst över telefon, ökat från 19 till 29 procent sedan förra undersökningen 2013. Samtidigt kan man se att de som ångrar sitt köp har ökat från 57 till 73 procent de senaste tre åren.  

– Dels har vi den oseriösa och aggressiva telefonförsäljningen men det är ju bara en del av det hela, i telefonförsäljning så finns det inbyggda svårigheter, menar Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell. 

”Långa och svåra avtal”

Kunskapen om hur man gör att inte bli uppringd av telefonförsäljare med hjälp av NIX har också sjunkit. De som inte vet vad NIX är har tredubblats från 5 till 15 procent. Telefonförsäljningen sker oftare till mobiltelefoner nu än vad de gjorde 2013 då majoriteten var via fast telefoni. 

–Många gånger är avtalsvillkoren långa och svåra, det är mycket information, inte ens om du sitter hemma vid köksbordet så är det lätt att få en klar bild av vad du köper, säger Cecilia Tisell. 

Förslag om skriftliga avtal

I en utredning som lämnades över till konsumentminister Per Bolund (MP) i fjol, lyfts skriftliga avtal fram som ett förslag på hur branschen bör regleras. Förslaget skulle sätta krav på att konsumenten bekräftar köpet efter telefonsamtalet på antingen sms, e-post eller brev. Syftet skulle vara att ge kunden en chans att titta över avtalet och vad hen köper.  

När förslaget kom så svarade alla partier på en enkät om var de stod kring förslaget. Utöver Sverigedemokraterna som var emot det och Moderaterna och Centern som svarade tveksamma/vet ej så var alla andra partier för förslaget.  

Partier tveksamma

Men nu har det förändrats. Av allianspartierna står i dag endast Kristdemokraterna fast vid sin tidigare åsikt kring kravet på skriftliga bekräftelser. Detta medan Moderaterna och Centern rört sig från att vara tveksamma/vet ej innan valet till att vara skeptiska nu. Liberalerna som var positiva vill inte berätta om sin ståndpunkt förrän regeringen lagt fram ett lagförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.