Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att det är bekymmersamt att covid-19 ökar för personer över 70 år. Foto: Janerik Henriksson / TT

Ökad coronasmitta i alla åldersgrupper i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset ökar i samtliga åldersgrupper meddelar Folkhälsomyndigheten.

– Särskilt ökningen för personer över 70 år är bekymmersam, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff.

153 nya dödsfall har rapporterats in sedan i fredags i Sverige, vilket gör att den totala dödssiffran i landet nu ligger på 7 667 personer. Samtidigt forsätter smittan att öka.

– Ökningen är ganska jämnt fördelad över olika åldersgrupper. Särskilt ökningen för personer över 70 år är bekymmersam eftersom de har ett större behov av sjukhusvård och större risk för att dö, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens pressträff.

– Det ökar i alla åldersgrupper vilket är en signal om att alla måste vara med i att bromsa smittspridningen. Det är viktigt att alla gör vad vi kan, fortsätter Byfors.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, meddelar att tio regioner nu är i förstärkningsläge, sex i stabsläge och fem i normalläge. Ingen region befinner sig i det som kallas för katastrofläge. 543 av landets 681 disponibla iva-platser med respiratorer är belagda, varav 265 med covid-patienter.

– Vi har en tillgänglighet på 21 procent som är ojämnt fördelad över landet, säger Sandwall.

Hanterar vårdbehov soldariskt

19 regioner rapporterar om försämringar på kort sikt och 21, det vill säga samtliga regioner, om försämringar på lång sikt. Ingen rapporterar dock kritisk påverkan.

– Vi har en hårt belastad sjukvård i landet, åtgärder vidtas för att solidariskt kunna hantera de akuta vårdbehov som uppkommer. Vård som kan vänta får vänta eller kan komma att skjutas upp, säger Sandwall.

Hon uppmanar dock de som behöver vård att uppsöka det och låta vårdpersonalen bedöma om man är i behov av insatser eller inte.

”SMS-budskap gick fram”

MSB meddelar att man sett en ökning av personer som söker information om råden på myndigheternas hemsida.

– Faktum är att fler sökt sig vidare för att veta mer om de skärpta råden. Vi ser en kraftig ökning av trafiken på krisinformation.se. Budskapet gick fram, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Se hela pressträffen här i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet