Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Alfvén är barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. I klippet berättar han när du bör kontakta vården om ditt barn är sjukt.

Ökad spridning av RS-viruset: ”Det är många som läggs in”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har RS-viruset börjat spridas igen. Förra säsongens epidemi var något utöver det vanliga och även årets smittspridning ser ut att slå hårt.

– Kurvorna är på väg uppåt, precis som i andra av världen och det är många som läggs in, säger Tobias Alfvén, barnläkare Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i SVT:s Morgonstudion

Under pandemin var spridningen av RS-viruset låg på grund av restriktionerna i samhället som gjorde att människor inte vistades ute bland folk i samma utsträckning. När restriktionerna förvann fanns det en låg immunitet hos de minsta barnen.

– Det var inga barn under två år som hade haft RS tidigare och då var det många som fick det samtidigt. Det resulterade i en tidig epidemi och väldigt ansträngt på vissa håll, säger han.

För vuxna och äldre barn yttrar sig en infektion med RS-virus oftast som en vanlig förkylning. Det är vanligt att det bildas mycket slem, något som kan vara extra påfrestande för de små.

– Ju mindre barnet är desto mindre är ju luftrören och det här slemmet blir extra jobbigt.

Se mer i videon om vad man bör tänka på som förälder till ett sjukt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.