Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tjuvjakten på varg har blivit allt värre Foto: Junge, Heiko, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Forskare: Ökad tjuvjakt på varg hejdar stammens tillväxt

Publicerad

Tjuvjakten på varg ökar. Det har skjutits 60-75 vargar om året illegalt i Sverige de senaste åren, uppskattar forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Tjuvjakten tros vara huvudorsaken till att vargstammens storlek stannat av. Men rapporten får hård kritik av jägarna.

Årliga inventeringar visar var vargreviren i Sverige finns. Om stationära vargar försvinner märks det. Men varför försvinner de? Den frågan har forskare vid Grimsö forskningsstation, SLU, försökt svara på. De har granskat vad som kan ha hänt med 343 kända revirmarkerande vargar 2001-2017. 189 vargar har försvunnit spårlöst. Forskarna tror att de allra flesta har fallit offer för tjuvjägare.

– Det är klart att det speglar en frustration hos de människor som utsätts för de negativa sidorna av varg, säger Olof Liberg, ekolog på SLU.

Litar inte på resultaten

Men Jägarnas riksförbund dömer ut forskarnas uppskattning. Riksviltvårdskonsulent Jens Gustafsson menar att vargarna har dött av naturliga orsaker.

– Det är en oerhört lång slutsats att dra för forskare när man inte har någon som helst evidens. Vi vet att det finns väldigt många andra faror i skogen för en varg, säger han.

Inte naturligt

Men forskarna anser att de har uteslutit andra förklaringar: utvandring, missade vid inventering, att reviren upphört samt naturliga orsaker som ålder, olyckor och sjukdom.

-  Man hittar alltså inte kropparna heller, säger Olof Liberg.

Att det handlar om tjuvjakt får även stöd av att de radiomärkta djuren försvunnit spårlöst.

Tjuvjakten tros öka

Om man räknar både revirmarkerade och ensamma vargar, så uppskattar forskarna att det handlar om cirka 540 som skjutits illegalt 2001-2017. Det är nästan hälften av alla som dött (cirka 1100). Sedan 2010 har tjuvjakten ökat kraftigt enligt forskarna. Mellan 2001- 2009 sköts cirka 10 vargar per år. 2010-2016 var det drygt 60 och under 2017 kan det handla om 75 vargar. Det betyder då att var fjärde varg fallit offer för tjuvjägare.

– Vi ligger bland de högsta uppmätta siffrorna i världen, säger Olof Liberg.

– Fortfarande är vargstammen lite större än vad som krävs enligt EU för att den ska vara livskraftig. Men den ligger väldigt nära den nivån. Så om den illegala jakten skulle fortsätta att öka, då kan det bli kritiskt.

Riksdagen beslutade 2013 att det ska finnas 170-270 vargar för att stammen vara livskraftig (ha gynnsam bevarandestatus). Men Naturvårdsverket anser att den siffran är föråldrad och slog 2019 fast att det måste finnas minst 300 vargar. Eftersom nivån legat där de senaste åren har ingen licensjakt tillåtits förra eller denna vinter. DNA-inventeringar i vinter visar att det finns nu åtminstone 351 individer i Sverige/Norge. Hur många som räknas som svenska står klart efter att Naturvårdsverket justerat siffran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tjuvjakten på varg har blivit allt värre Foto: Junge, Heiko, TT
Av 343 vargar i revir har 103 skjutits lagligt i skydds- eller licensjakt. 31 har dött i trafiken eller av naturliga orsaker. 20 har bekräftats tjuvjagade. Forskare vid SLU tror att de allra flesta av de övriga 189 har fallit offer för tjuvjägare. Foto: SVT