MP med Åsa Romson och Gustav Fridolin i spetsen toppar stödet för i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ökat stöd för MP i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet får sitt bästa stöd hittills i år och ökar med 2,3 procentenheter, enligt Sifos nya mätning. Samtidigt minskar stödet för regeringspartnern S med 2,4 procentenheter jämfört med i mars, ett tapp som dock inte är statistiskt säkerhetsställt.

Miljöpartiets största framgång är bland kvinnor, övervägande kvinnliga väljare över 50 år står för ökningen. Dessutom är dem många nya väljare (soffliggare och förstagångsväljare) och flera som tidigare valt Socialdemokraterna. Detta enligt mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Sifos analyschef Toivo Sjörén säger till Svenska Dagbladet att MP:s ökning beror på att partiet gått segrande ut förhandlingar på sistone.

– Det sänkta rotavdraget och den höjda bensinskatten har diskuterats mycket, vilket främst drabbat Socialdemokraterna, säger han till tidningen.

SD minskar

Skillnaden mellan blocken är 2,2 procentenheter till de rödgrönas favör. S, V och MP får 42,9 procent medan det borgerliga blocket M, C, FP och KD når 40,7 procent.

Sverigedemokraterna minskar sitt väljarstöd med 1,4 procentenheter. Inte heller denna minskning är statistiskt säkerställd.

Interna strider bakom

SD-väljarna kan ha påverkats av striderna i partiet, trots att de brukar gynnas när de blir omskrivna, tror Sifos analyschef Toivo Sjörén.

– Nu bråkar de internt och har ingen att skylla ifrån sig på, säger han till Svenska Dagbladet.

Moderaterna ökade sitt stöd med 0,8 procentenheter, medan stödet för övriga partier rörde sig marginellt.

Fakta: Opinionen enligt Sifo i april

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?

(Parti: väljarstöd i april (marsmätning))

  • S : 27,4 procent (29,8)
  • V: 6,6 procent (6,5)
  • MP: 8,9 procent (6,6)
  • M: 24,7 procent (23,9)
  • C: 6,5 procent (6,6)
  • FP: 5,6 procent (5,1)
  • KD: 3,9 procent (4,0)
  • SD: 12,5 procent (13,9)
  • FI: 2,6 procent (2,5)

Mätningen baseras på 1.936 intervjuer gjorda den 7-16 april. Miljöpartiet står för den enda signifikanta förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.