Olika regler för samma kött – i barnmatsburken måste ursprungsland inte skrivas ut. Foto: SVT

Oklart ursprung på kött i barnmat

Uppdaterad
Publicerad

Att veta varifrån köttet i barnmatsburken kommer är viktigt för många småbarnsföräldrar. Men trots det framgår informationen sällan på burken. Det visar Plus undersökning.

Plus hittade 30 olika sorters barnmatsburkar som innehöll kött. Bara på två av burkarna stod det varifrån köttet kom.

– Det finns väldigt stränga spårbarhetskrav när det gäller kött inom EU så tillverkarna har full koll på allt kött. Frågan är varför de undanhåller den informationen från konsumenterna, som vi vet vill ha den? säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Inget lagkrav

Sedan år 2000 måste det stå på förpackningen varifrån nötkött kommer. Regeln kom till efter utbrottet av galna kosjukan, och sedan dess har det även blivit obligatoriskt med ursprungsmärkning för får-, get- och fågelkött.

För sammansatt mat där kött är en av flera ingredienser, som exempelvis barnmat på burk eller andra färdiga rätter, så finns däremot inga krav alls på att köttet ska ursprungsmärkas.

Konsumenter vill veta

Men det finns en stor efterfrågan på den här typen av information hos konsumenterna. När vi på Plus bad vår webbpanel tycka till, så svarade nästan 90 procent av de tusen tillfrågade att de tycker att det är viktigt att köttets ursprungsland står utskrivet på barnmaten.

Även Sveriges konsumenter har undersökt frågan och dragit samma slutsats.

– Det är ett väldigt stort konsumentkrav, konstaterar Jan Bertoft, som tycker att kravet är berättigat.

Inte märkt av någon efterfrågan

Semper är ett av de större företagen på barnmatsmarknaden i Sverige. De vill inte ställa upp på någon intervju, men i ett mail skriver företaget att de tycker att det är en märklig undersökning Plus gjort, eftersom Semper inte märkt av någon efterfrågan från konsumenterna gällande ursprungsmärkning.

I övrigt hänvisar de oss till kundtjänsten, som vi kontaktar med frågor kring två av deras barnmatsprodukter: spaghetti och köttfärs samt ekologisk lasagne. Båda innehåller kött, men ursprungsland framgår inte på burkarna.

Kött från många olika länder

Kvinnan i kundtjänsten berättar att köttet i lasagnen kommer från antingen Sverige eller Wales. Köttet i spaghetti- och köttfärssåsburken tas från Sverige, Irland, Spanien, Frankrike eller Nederländerna.

Vilket land man tar köttet från varierar beroende på hur tillgången ser ut hos leverantörerna.

Varför skriver ni inte ut det då, att köttet kommer från exempelvis Wales eller Sverige?

– Ärligt talat, jag vet inte exakt varför, men eftersom det varierar så skulle man i så fall behöva olika uppsättningar etiketter med Wales respektive Sverige.

Men hade inte det varit bra? Vill man inte veta vilket ursprung burken har?

Ja, visst vill man det. Men det finns inte riktigt plats för det. Du kanske vill ha ursprunget på kött, medan någon annan vill ha ursprunget på en annan ingrediens.

Se hela inslaget kl 21:00 i SVT1 – eller i SVT Play.

LÄS MER: Livsmedelsverket om ursprungsmärkning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.