Foto: TT

Olika doser för män och kvinnor

Publicerad

Det vanligt förekommande sömnläkemedlet Stilnoct (zolpidem) har olika verkan beroende på om du är man eller kvinna.

Av okänd anledning tar det längre tid för kvinnor att bli av med läkemedlet, därför bör kvinnor ta en lägre dos inför natten. Detta för att undvika koncentrationssvårigheter dagen efter.

Det konstaterar den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA som föreslår att den rekommenderade dosen för kvinnor sänks från tio till fem milligram.

Kan påverka bilkörningen

I USA är det första gången som ett läkemedel rekommenderas olika beroende på könstillhörighet. Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA tittar på frågan.

– Det är under utredning, men inget är bestämt ännu. FDA stödjer sig på dokumentation som visar att kvinnor löper en högre risk för att ha högre doser kvar i kroppen dagen efter, vilket skulle kunna påverka exempelvis bilkörning, säger Sofia Friberg Hietala, farmakokinetiker vid Läkemedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer