Foto: TT

Olika reaktioner på kommunernas skillnader i skatt

Publicerad

Personer med samma lön får olika kommunalskatt, beroende på var man bor. Det tycker flera partier är orättvist. Samtidigt finns brett stöd för det kommunala självstyret, och få av partierna vill göra radikala förändringar.

SVT har i dag visat att skillnaden i kommunalskatt ökar. Det kan skilja upp till 12 000 om året i skatt mellan olika delar av landet, för exempelvis undersköterskor med samma lön.

Och kommuner i glesbygd med många låginkomsttagare har ofta de högsta skatterna.

M försvarar skillnaderna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson försvarar kommunernas rätt att ha väldigt olika skatt, även om det leder till stora skillnader.

– Vi har ett utjämningssystem som skall justera för skillnader i förutsättningar, men i grunden handlar det om kommunalt självstyre, där kommuner bestämmer sin kommunalskatt. Så tror jag i grunden att det ska vara, säger Ulf Kristersson (M).

S-ministern: Stadsbidrag till utsatta kommuner

Finansminister Magdalena Anderssons vill precis som flera andra partier göra mindre korrigeringar i utjämningssystemet. Hon tycker samtidigt att vissa kommuner bör få mer statligt stöd.

– Jag tror många uppfattar stora skatteskillnader som frustrerade. Vi vill fortsätta höja stadsbidragen till utsatta kommuner, så de kan garantera en bra service till sina medborgare, eller om de hellre vill – sänka skatten istället, säger Magdalena Anderssons till SVT.

V: ”Så orättvist”

Vänsterpartiets partiledare vill göra större förändringar i systemet, där rika kommuner skall betala till andra.

– Det är så orättvist. Vi behöver en starkare utjämning där rikare kommunerna bidrar mer till dem som har sämre förutsättningar, jag tycker skatteskillnaderna borde minska, säger Jonas Sjöstedt.

Inga centralstyrda skattesystem

Centern betonar precis som moderater och socialdemokrater det kommunala självstyret.

– Det är orättvist för de som får hög skatt. Men vi vill att kommunerna skall sänka sina skatter, genom att man för en bra politik för fler jobb. Man kan justera utjämningssystemet, men kommunen måste ha makten, vi är rädda för centralstyrda skattesystem, säger Centerpartiets chefsekonomen Martin Ådahl.

Det pågår en statlig utredning som skall föreslå justeringar i det kommunala utjämningssystemet. Förslagen skall presenteras i höst efter valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer