Framtiden för ideell second hand är oviss efter att frågan om hur hög moms de ska betala fortfarnade är olöst. Foto: TT

Olöst momsfråga oroar

Uppdaterad
Publicerad

Branchens möte med Finansdepartementet i dag löste inte situationen med momsfrågan och enligt företrädare för ideell second hand är läget nu akut. Och en nedmontering av verksamheter har påbörjats.

Fram till förra året var ideella second hand-butiker befriade från moms, vilket företrädare för organisationerna menar är en förutsättning för verksamheternas syfte, det vill säga att överskottet ska gå till socialt arbete och bistånd.

Att Skatteverket införde 25 procents moms för branschen har lett till konsekvenser som påbörjad nedmontering av verksamheter och man befarar nedläggningar.

– Jag tycker att man beter sig ganska kallsinnigt inför den situation som vi har i dag, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna, men också för ordförande Ideell Second Hand som är ett samarbete mellan flera svenska institutioner och organ som arbetar med ideell återanvänding.

– Det innebär att våra verksamheter måste decimeras och pengarna kan inte gå till de behövande i samhället, fortsätter hon.

Tredje mötet utan lösning

Det var tredje gången som representanter för Myrorna, Stadsmissionen, Röda korset och Finansdepartementet möttes i dag, men ändå kunde frågan om de nya momsreglerna inte lösas. Regeringen kom med två förslag. En kortsiktig och en långsiktig lösning.

Den långsiktiga innebär en förändring i lagstiftningen vilket den ideella second hand-branschen är positiv till. Det är den kortsiktiga lösningen som ratas.

– När det gäller den kortsiktiga lösningen är vi tillbaka på ruta ett. Där har vi inte kommit någonstans, hävdar Caroline Andermatt.

– Det handlar om att hitta ett system för att kompensera för innevarande år innan vi hinner få den här lagstiftningen på plats, förklarar statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet.

Förslaget duger inte

– Med det här kortsiktiga förslaget måste vi måste betala in momsen och den retroaktiva lösningen innebär att pengarna först skulle betalas tillbaka i december, men vi bedriver verksamhet här och nu och pengarna behöver gå till de behövande samhället här och nu, så i december det duger inte, säger Caroline Andermatt.

Skulle Ideell Seconds Hands butiker försvinna, innebär det att miljontals kronor går förlorade till välgörenhetsarbete. Men även att tusentals personer förlorar jobbet, många med nedsatt arbetsförmåga.

Ett nytt möte ska hållas innan aprils utgång och i dag säger säger Charlotte Svensson såhär:

– Vi försöker hitta en lösning så snabbt som möjligt förstås. Vi är väl medvetna om att det hastar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer