Omar Mustafa Foto: Scanpix

Omar Mustafa: De svek mig

Omar Mustafa känner sig sviken av den socialdemokratiska partiledningen.

Först var han dock överraskad och stolt över valberedningens sena nominering.

En vecka efter avsättningen ur partistyrelsen berättar han i en mejlintervju i Svenska Dagbladet:

– Mitt engagemang i olika muslimska organisationer i civilsamhället sågs som en belastning och de bad mig att lämna min plats, skriver Mustafa.

På tidningens fråga vilken enskild händelse som fick honom att lämna partistyrelsen, svarar han att partiledningen gav klara besked om att det saknades förtroende för honom.

– Det fanns varken vilja eller kunnande att hantera drevet mot mig, trots att de mycket väl vet att jag inte gjort något fel och att drevet fått en islamofobisk karaktär, skriver han i intervjun. Han avböjer dock att svara på vilka ”de” är.

”Vek sig för islamofobiska krafter”

Omar Mustafa tycker att det kändes som att ”man utan eftertanke vek sig för islamofoba krafter inom och utanför partiet” och kommenterar det partiordförande Stefan Löfven sade om att det inte går att vara förtroendevald i S om man inte fullt ut kan stå upp för partiets värderingar.

– Det är tråkigt att det här uttalandet gjordes utan att ta reda på att jag självklart står upp för alla människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män, skriver Omar Mustafa vidare.

Löfven bröt tystnaden

På fredagen bröt även Stefan Löfven tystnaden och sade att processen kring Omar Mustafa hanterats på ett dåligt sätt. Han sade också att Mustafa tvingades lämna på grund av de inbjudningar av personer med tvivelaktiga åsikter, som han gjort i egenskap av ordförande i Islamiska förbundet.

– Han kunde inte bringa tillräcklig klarhet i om han skulle fortsätta bjuda in de här personerna.

I mejlintervjun svarar Mustafa på den kritiken genom att säga att han ”varit tydlig med att sådana typer av inbjudningar alltid har syftat till att föra dialog med etablerade muslimska personligheter utan att för den delen dela alla deras åsikter”.

Jämtin: Delar Stockholms bedömning

I en skriftlig kommentar efter Omar Mustafas mejl till SvD säger partisekreterare Carin Jämtin:

”Jag har stor förståelse för att det varit en jättejobbig vecka för Omar Mustafa men samtidigt vill jag vara tydlig med att jag delar den bedömning som ledningen för Stockholms arbetarekommun gjorde efter att de samtalat med honom”.

Enligt Jämtin kan höga socialdemokrater ha olika religiös tillhörighet:

”Jag vill också vara lika tydlig med att man självklart kan vara aktiv muslim, jude eller kristen eller icke troende och sitta i vår partistyrelse”.

”Affären” i Agenda

Visa

I Agenda på söndag intervjuas Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, om bråket kring Omar Mustafa.

I en paneldiskussion talar Sakine Madon, politisk redaktör på den liberala tidningen Norran och Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna samt Mohammad Kharraki från Islamiska förbundet om ”affären” Omar Mustafa.

Agenda sänds söndag 21 april kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet