Omfattande fusk med köttfärs på Ica

Publicerad

Ica:s fyra största butiker i Stockholm fuskar med datummärkning av köttfärs, enligt SVT:s Uppdrag granskning som avslöjat det omfattande fusket.

Utrustad med dold kamera besökte teamet från Uppdrag granskning Ica Maxi-butikerna i Nacka, Haninge, Södertälje och Botkyrka.

Genom att märka köttfärspaket med utgångsdatum samma dag, fann man att samma köttfärs såldes dagen därpå. Då ommärkt med nytt, framflyttat utgångsdatum. Mönstret var det samma i alla de undersökta butikerna.

Ica skriver i ett pressmeddelande att det är oacceptabelt att märka om kött med nya datum.

Efter att ha informerats av SVT har Ica den gångna helgen gått igenom gällande rutiner med utpekade Ica-handlare. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningarna i de aktuella kommunerna har kontaktats.

-Varje handlare är ansvarig för att kontrollen fungerar i butiken. Ica:s kunder ska kunna förvänta sig säkra och korrekt märkta varor i Ica- butikerna, säger Peder Larsson, vd för Ica Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer