Foto: TT

Våg av bluffresor på nätet

Publicerad

Funderar du på att köpa semesterresan via internet? I så fall: Se upp! Polisen varnar nu för att just resor kan bli årets stora mål för internetbedragare, och många runt om i Europa har redan drabbats.

– Vi har varit i kontakt med Londonpolisen. Flera tusen britter har drabbats av resebedrägerier på nätet. Totalt har folk lurats på motsvarande 76 miljoner svenska kronor, säger Mattias Falkbåge på Polisens nationella bedrägericenter.

Den svenska polisen säger att man vill ligga i framkant när det gäller att identifiera nya bedrägerimetoder på nätet.

– Nya trender är först i övriga Europa. Därefter brukar de komma hit, därför vill vi varna för bluffresorna, säger Mattias Falkbåge.

Blåst på pengarna

Personen i fråga tittar efter en resa på nätet. Ett billigare alternativ, som verkar mer prisvärt, dyker upp på skärmen. Ofta är bluffsidorna väldigt trovärdiga. Internetanvändaren betalar i förskott in pengarna till ett konto, men får ingen resa. Och det trixas med kontona som blir svåra att spåra.

Men bluffresor på nätet, är det verkligen ett nytt fenomen?

– Det har funnits olika varianter tidigare, men aldrig i den här omfattningen som nu drabbat Europa. Hittills har vi, vad vi vet, ännu inte haft något fall i Sverige, säger Mattias Falkbåge.

Kan man via försäkringen få tillbaka pengarna?

– Nej, det finns ingenting som täcker upp den här typen av bluffresor, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.