Omfattande stöldvåg av dyra traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Flera lantbrukare i södra Sverige har bestulits på traktorer i miljonklassen. Branschföreningen misstänker att ligor ligger bakom stölderna.

– Man gör inbrott på den plats där traktorn står och kör iväg till ett ensligt ställe. Där lastas traktorn på en lastbil och därefter transporteras den troligen ur landet, säger Peter Borring, LRF–ordförande i Östergötland till SVT Nyheter.

– Vi tror att det är internationella ligor som ligger bakom stölderna. Ofta återfinns inte traktorerna, vilket tyder på att det är ligor som opererar, säger Åsa Sönnerby på Larmtjänst, som bland annat stöder försäkringsbolagens utredningar.

Den aktuella stöldvågen gäller främst traktorer av märket John Deere, med en prislapp på upp till en och en halv miljon kronor.

40 stulna traktorer

Hittills i år, och då främst under de senaste månaderna, har minst 40 traktorer stulits, mot totalt elva under hela fjolåret. Främst har stölderna skett i Västra Götaland, Östergötland, Sörmlands– och Uppsala län.

– I en bil finns larm. På de dyra tyraktorerna finns bara en undermålig stöldutrustning som standard, säger Peter Borring.

– Just nu ser vi att det finns en efterfrågan på den europeiska marknaden för de här traktorerna, säger Åsa Sönnderby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer