Foto: Gorm Kallestad, NTB / TT

Förslag: Hemtjänstbrukare ska få fast omsorgskontakt

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer med hemtjänst ska få en fast kontaktperson som kan ge stöd och svar på frågor om ens omsorgsinsatser. Det föreslår en statlig utredning som nu har lämnats över till regeringen.

I augusti fick utredaren Barbro Westerholm i uppdrag av regeringen om hur man ska kunna införa fast omsorgskontakt i hemtjänsten. På fredagen presenterades utredningen som föreslår att det införs i såväl privat som offentlig hemtjänst.

Åtta av tio omsorgstagare har redan en kontakt som ansvarar för samordningen av enskilda äldres omsorgsinsatser. Men dessa roller har uppkommit utifrån kommunernas egna initiativ och regleras inte i lag. Att skapa likvärdighet över landet är därför ett argument för den fasta omsorgskontakten, menar Barbro Westerholm som i dag ser stora skillnader.

– Det är så skrämmande olika över landet och det måste vi komma till rätta med, säger hon.

Notan: 1,3 miljarder per år

Det innebär att de äldre som har hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt som ska se till att behoven av kontinuitet, trygghet och individanpassad omsorg och samordning.

För att axla rollen som omsorgskontakt krävs yrkestiteln undersköterska, enligt utredningen, som också hävdar att ytterligare 2 500 nya sådana därför behövs. Notan beräknas landa på cirka 1,3 miljarder per år under en femårsperiod.

– Vi känner inne i hjärtat och i hjärnan att det här kommer att löna sig. Men att räkna kronor och ören känner jag nästan är oetiskt att göra när det gäller livskvalitetsfrågor, säger Barbro Westerholm.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.